A háziorvos válaszol

2024.02.29. 11:30

Sok a légúti megbetegedés, de kevesebb a Covid-fertőzés

Tavaszias február, vírusok, influenza és Covid. Sokunkat érint és érdekel, miként alakultak az esetszámok, hiszen rendszeresen megfordulunk zsúfolt helyeken. Mennyire szükséges az óvatosság, a védekezés, milyen vírusos betegséget mely tünetekről lehet felismerni, s ha a tüneteket tapasztaljuk magunkon vagy családtagjainkon, mi a teendő?

Benkő Péter

A fenti kérdések kapcsán kerestük meg Berki Emília háziorvost, aki mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy bizony az év nyolcadik hetében még mindig magas volt a légúti megbetegedések száma. – Magyarországon 60 ezer influenzaszerű és 300 ezer akut légúti fertőzést regisztráltak, s várható, hogy lassan tetőzik az influenzajárvány – mondta el a doktornő. Viszont azt is hangsúlyozta, hogy a Covid-pozitív esetek száma már számottevő csökkenést mutat.

Berki Emília háziorvos Fotó: Benkő Péter

– Az enyhe időjárás jelentősen befolyásolja a vírusok terjedését, melyek egyébként nulla és plusz húsz fok között terjednek leginkább, mert a direkt napfény vagy a fagypont alatti hőmérséklet gátolja a terjedésüket. A tünetek jelenleg keverednek, biztos diagnózis csak teszttel állapítható meg – mondta el Berki Emília.

A háziorvos felhívta a figyelmet, hogy torok- vagy fejfájás, orrfolyás, tüsszögés szinte valamennyi légúti vírus esetén jelentkezik, mégis a magas láz, a végtagfájdalom és a fejfájás inkább az influenzavírusra jellemző, míg a Covidnál a gyengeség, az íz- és szagvesztés az, ami még sok esetben megjelenik. Az influenza tünetei pedig hasmenéssel is járhatnak.

– A megelőzés szempontjából mindenfajta légúti betegség esetén még mindig a maszk viselése a leghatékonyabb, különösen zárt terekben, ami egyébként egészségügyi intézményekben vagy orvosi rendelőben most kötelező is. A megelőzésért sokat tehetünk a gyakori kézmosással – ez nagyon fontos –, akár a zsebkendőbe tüsszentés vagy a rendszeres szellőztetés. Oltást viszont most már ne kérjünk. Javaslom, mielőtt orvoshoz fordulnánk és a rendelőbe indulnánk, előtte telefonon kérjünk tanácsot háziorvosunktól, akinek részletesen mondjuk el a fennálló tüneteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában