Recept

2024.03.29. 07:00

Ha húsvét, akkor kalács!

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács sem, az alábbiakban egy egyszerű receptet ajánlunk olvasóinknak.

Tóth B. Zsuzsa

Nagyon fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek, ha szobahőmérsékletűek, akkor sikerülhet jól a kelés. A hűtőből az összeállítás előtt három-négy órával vegyük ki az élesztőt, tojást, és a liszt is vegye át a konyha hőmérsékletét. 

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a kalács sem Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Két dekagramm friss élesztőt morzsoljunk bele két és fél deciliter langyos tejbe, és egy kiskanálnyi kristálycukrot adjunk hozzá, majd várjunk, amíg felfut. Fél kiló lisztbe tegyünk egy csipetnyi sót és hat dekagramm cukrot, egy tojás sárgáját, valamint hat dekagramm olvasztott vajat. Keverjük bele a felfuttatott élesztőt és kezdjük el dagasztani, vagy tegyük dagasztógépbe. Akkor jó a tészta, ha dagasztás közben lejön a kezünkről, ne adjunk hozzá több lisztet. Takarjuk le az edényt és egy órát hagyjuk kelni. Aztán nyújtólapon osszuk el három vagy négy részre, attól függően, hogy hányas fonatot szeretnénk készíteni. Kis cipókat formáljunk a tésztából, és tíz percig még hagyjuk pihenni. Aztán sodorjuk ki őket, a rudak végeit csippentsük össze, és fonjuk meg a kalácsot. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, felvert tojással kenjük meg a tetejét, és fél órát hagyjuk kelni még. Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra, és körülbelül negyven perc alatt süssük meg a kalácsot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában