Negyedszázados barátság

2024.03.18. 11:00

Huszonöt évvel ezelőtt indult az olasz kapcsolat

Huszonöt évvel ezelőtt indult az olasz kapcsolat, egy Olaszországban élő magyar orvos, Zord Ágnes kezdeményezése nyomán.

Szijártó János

Tapolca több testvérvárossal is büszkélkedhet, bár a kapcsolatok életképessége, intenzitása az elmúlt évtizedekben mindig képviselő-testület- és polgármesterfüggő volt. 

Ami engem illet, több kapcsolatfelvétel tanúja is lehettem, bár megjegyzem, Tapolca polgármesterei közül csak Ács Jánosról (1998-tól volt hivatalban 2008-ban bekövetkezett haláláig) mondható el, hogy fontosnak érezte a sajtón keresztüli kommunikációt, a lakosság széles körű tájékoztatását a város külkapcsolatainak alakulásáról. Neki köszönhetően lehettem jelen huszonöt évvel ezelőtt az olasz Este várossal való ismerkedésnél. 1999 nyarán az Olaszországban élő, magyar állampolgárságú Zord Ágnes kereste meg a tapolcai városvezetést egy esetleges testvérvárosi kapcsolat létrehozásának gondolatával, konkrétan Este városát illetően. Az északolasz kisváros Veneto régióban, Padovától mintegy negyven kilométerre helyezkedik el.

Az első találkozás Este város polgármesterével (balról a második) Olaszországban. Bal szélen Ács János polgármester, jobb oldalon Császár László alpolgármester, mellette dr. Zord Ágnes, a testvérvárosi kapcsolat ötletgazdája, kezdeményezője
Az első találkozás Este város polgármesterével (balról a második) Olaszországban. Bal szélen Ács János polgármester, jobb oldalon Császár László alpolgármester, mellette dr. Zord Ágnes, a testvérvárosi kapcsolat ötletgazdája, kezdeményezője
Fotó: Szijártó János/Napló

A megkeresést követően 1999 októberében utazott ki egy tapolcai küldöttség (Ács János polgármester, Császár László alpolgármester, Marton József önkormányzati képviselő, Szigetvári Csaba önkormányzati képviselő, Szijártó János újságíró) az estei Európa-napokra, hogy megismerjék a várost. Az első találkozás után Este és Tapolca város képviselő-testületei tárgyaltak a folytatásról, s a két város közötti testvérvárosi kapcsolat létesítéséről döntöttek. Az együttműködési megállapodást 2001. február 10-én Tapolcán, majd 2001. szeptember 29-én Estében írták alá. A folytatásban aztán számos találkozás is történt, több más mellett a 2000-es évek elején tapolcai zeneiskolai küldöttség, képzőművészeti csoport is járt Estében, sőt még magyar gasztronómiai napokat is rendeztek ebben a kedves olasz kisvárosban. A kétoldalú kapcsolat később némileg lazult, ám az elmúlt években ismét élénkülni kezdett, így idén nyáron például egy ötvenfős olasz csoportot várnak Tapolcán az ismerkedés, a testvérvárosi kapcsolat ápolása jegyében.
 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában