Húsvét

2024.04.09. 10:00

Locsolkodás Várpalotán a Cserregőkkel

Húsvéthétfőn idén is megtartotta hagyományos programját a Cserregő Néptáncegyüttes a városban. Várpalota kiemelt művészeti együttesének fiú- és férfitagjai a locsolkodás keretében egy-egy vödör vízzel „lepték meg” a lányokat a Thury-vár előtti téren, de közös táncra is várták az összegyűlt közönséget.

Szabó Péter Dániel

Már kora reggel útnak indultak Várpalotán a táncegyüttes fiú- és férfitagjai, először ugyanis otthonukban keresték fel a csoportban táncoló hölgyeket, hogy a néphagyománynak megfelelően meglocsolják őket. Akadt, aki egy-egy vödör vizet kapott, hogy el ne hervadjon, de természetesen kölni is volt az uraknál, sőt, egy-egy tánclépést is bemutattak, hogy így imponáljanak a lányoknak. A látogatás zárásaként pedig megvendégelték a házaknál a népi ruhába öltözött vándorokat, akik természetesen piros tojást is kaptak fizetségül fáradozásaikért. 

A Cserregő Néptáncegyüttes férfitagjai otthonukban is felkeresték a várpalotai hölgyeket Fotó: Szabó Péter Dániel

A vidám menet népdalokat énekelve délelőtt ért a Thury-vár előtti térre, ahol már sokan várták őket, hiszen az elmúlt években egyre népszerűbb látványossággá vált Várpalotán a Cserregő Néptáncegyüttes húsvéti programja. A napsütéses, meleg időben egy-egy versike után itt is vízzel teli vödrökkel és szódával locsolták a szép ruhába bújt táncos lányokat a cserregős ifjak, de a közönség hölgytagjainak is jutott az „áldásból”. 

– Idén minden korosztály együtt vonult Várpalotán, hogy közösen locsolkodjunk, s életben tartsuk ezt a kedves népszokást. Nemcsak a gyerekeknek, nekünk is hatalmas élmény volt ez a délelőtt, közösségépítés szempontjából is fontosak ezek a programok a táncegyüttesben – mondta el a helyszínen Lippert Ferenc néptáncoktató. 

– Nemcsak a fiúk, a lányok is nagyon készülnek minden évben erre a napra. Várják, hogy jöjjenek a locsolók, s megvendégelhessék őket. Régen a párválasztásban is komoly szerepet játszott, hogy hova mentek és kit locsoltak meg a legények – tette hozzá kérdésünkre Szabó Gabriella néptáncoktató. 

A locsolkodás után aztán táncházat tartott a Thury-vár előtt a Cserregő Néptáncegyüttes, bárki beállhatott közéjük, hogy együtt ropja a népi dallamokra, s így köszöntse a tavaszt Várpalota központjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában