Egészség

2024.04.02. 19:18

Veszélyes lehet a szaharai por!

A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott térségünkbe, melynek köszönhetően országszerte magas az aeroszolrészecskék (hétköznapi nevén szálló por) koncentrációja, derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapjáról.

Kovács Erika

Azt írták, a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol már az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció. Ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek – a gyerekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek – csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését. A kitettséget csökkenthetjük védőmaszk viselésével.  

Az biztos, hogy az elmúlt hosszú hétvégén a szaharai portól úgy tűnt, mintha köd borult volna a tájra, ezt láttuk a 8-as számú főúton autózva is. Aztán keddre virradóra megérkezett az eső, ami kitisztította a levegőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában