Jutasi Őrmester túra

2024.05.30. 17:00

A legendás jutasi altisztekre is emlékeztek

A Jutasi Őrmester túra célja Veszprém és környezete egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeinek felelevenítése. Az útvonal áthalad több olyan ponton, ami a városban 25 évig működő és az alapításának idén százéves évfordulóját ünneplő Jutasi Altisztképző Iskola emlékeit is megidézi.

Juhász-Léhi István

– A város mindig büszke volt a katonai hagyományokra. Azt szoktuk mondani, hogy a város alapításával együtt érkeztek a katonák is Veszprémbe, és azóta részei a település történetének. Egy száz évvel ezelőtti fontos pillanatra emlékezünk az túrán, amelyet már 15 éve rendezünk, és annak idején egy civil kezdeményezésre indult el – nyilatkozta a megnyitó után Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Fogalommá lett 

Aztán intézményesült a rendezvény, mert mind az önkormányzat, mind pedig a helyben lévő katonai alakulat is rácsatlakozott, és segíti ezt a munkát. A városvezető hozzátette, a Jutasi altisztképző ugyan nem sok időt töltött Veszprémben, ám ez alatt a rövid idő alatt is markánsan beírta magát a magyar katonaság történetébe.

– Fogalommá lett, a fegyelem, a rend, a kitartás és a hit, ami jellemezte azokat a kadétokat, akik itt nevelést kaptak – tette hozzá a városvezető.

A Jutasi Altisztképző Intézet működése idején vált fogalommá, majd évtizedekkel az ottani képzés megszűnését követően is az maradt
Fotó: honvedelm.hu

Porga Gyula szerint az, hogy az iskolák és a fiatalok részt vegyenek egy-egy ilyen rendezvényen, több okból is fontos. Az egyik a hagyományápolás, hiszen a túra során megismerkednek a város történetével, a katonai tradíciókkal, illetve a Jutasi Altisztképző történetével. Emellett egy fizikai erőpróba is, ami összekovácsolja a közösséget.

Kapcsolat a várossal

Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka arról beszélt, az általános iskolások 8, míg a középiskolások nagyjából 15 kilométert teljesítenek. 

– Az elmúlt évekhez képest idén nem jelöltük ki az útvonalat, hanem csak a pontokat, amit érinteniük kell. Mindenki saját maga dönti el, hogy melyik utcán közelíti meg a célt. A lényeg, hogy a város nevezetességeivel kapcsolatos dolgokat kell érinteniük – mondta az elöljáró.

Amikor a jutasi iskola 100 évvel ezelőtt megalakult, akkor nagyon fontos volt az, hogy a várossal milyen a kapcsolata. Ráadásul Veszprém csapatzászlót adományozott az iskolának, amely több, mint 20 évig működött.

– A cél nem változott: azokat a pontokat szeretnénk bemutatni a városon belül a fiataloknak, amelyeket egyébként nem valószínű, hogy megkeresnének. Legyen szó a temetőkben levő emlékhelyekről, vagy akár olyan emlékművekről, ami mellett egyébként elmegy az ember a hétköznapokon – mondta az alezredes.

A túrára az interjú időpontjában 505 gyerek érkezett és 20 iskola regisztrált. Soós Gyula örömmel újságolta azt is, hogy a toborzóközpont partner kadétiskolája, az ajkai Szentgyörgyi Albert Gimnázium kadétjai egyenruhában teljesítik a napot. Megtudtuk azt is, hogy honvédelmi képzést végeznek a Pannon Egyetemen, és a gyakorlati képzésben részt vevő diákok ugyancsak csütörtökön teljesítik a feladatok, jelesül különböző katonai pontokon kell számít adniuk az elmúlt fél évben tanultakról. 

– A toborzóiroda első parancsnoka, Földesi Ferenc nyugállományú ezredes írt egy könyvet, amiben a jutasi iskola legfőbb oktatási irányelve és jelmondata is szerepel: „Tanítsuk meg katonáinkat arra, hogy minden helyzetben, legyen bármilyen kétségbeejtő, segítsünk magunkon, mert a bizalom és az erős akarat minden akadályt legyőz" – idézte Soós Gyula az ezredest, aki szerint ez a nap és minden Jutasi Őrmester túra mottója is.

100 éve 

Száz éve, 1924 októberében kezdte meg tanulmányait a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet, későbbi nevén Kinizsi Pál Csapataltisztképző Iskola első évfolyama. A szinte napra pontosan 20 évig működött intézményből kikerülő jutasi altiszt fogalommá vált, és mint kulturális örökség bekerült a nemzeti értéktárba is.

Az iskola kiválóságát jelzi, hogy Horthy Miklós kormányzó már 1925-ben az ország egyetlen mintaszerű intézetének nevezte. Az altisztképző az oktatási-nevelési és kiképzési színvonalból pedig húszéves működési ideje alatt sosem engedett, így nem véletlen, hogy 1941-ben, magyarországi látogatása végén a német hadügyminiszter egy interjúban így fogalmazott: „Két dolgot irigylek az önök hadseregétől, az egyik a hajmáskéri tüzérségi lőtér, a másik a Jutason lévő tiszthelyettesképző iskola”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában