Időutazás a Lánchídon

2024.05.30. 12:00

Megtisztelő felkérésnek tettek eleget a balatonfüredi hagyományőrzők

Felkérést kapott a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága a Budapesti Közlekedési Központtól, hogy korhű viseletben vegyenek részt a 175 éves Lánchíd ünnepségén Budapesten az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

Győri Anita elnök elmondta, a társaság, mely félszáz taggal képviseltette magát a fővárosban, felkérte a füredi Eötvös Loránd-iskola több diákját is, hogy tartson velük Budapestre, ahol részt vettek a főváros ikonikus hídja, a Lánchíd ünnepségén tánccal, viselettörténeti bemutatóval. 

A nemzeti kulturális örökség elválaszthatatlan része a reformkori viselet Fotó: Reformkori Hagyományőrzők Társasága

– A fiatalok bevonását fontos feladatunknak tekintjük, mert hagyományaink, nemzeti kincseink megőrzése a felelősségünk. A nemzeti kulturális örökség elválaszthatatlan része a reformkori viselet – fogalmazott Győri Anita elnök, aki az érdeklődő tömeget meghívta Balatonfüredre, a Romantikus Reformkori Fesztiválra, amelyet szeptember 27–29-én rendeznek meg a városban.
A Széchenyi lánchídnál, ismertebb nevén Lánchídnál, a budai mederpillérnél az első cölöpöt 1840. július 28-án verték le. Csak ez a munka két évig tartott, pedig állítólag egyszerre nyolcszáz ember is dolgozott rajta.
A Széchenyi István által megálmodott Lánchíd ma is az ország és Budapest egyik leghíresebb nevezetessége, egyben korának legkiemelkedőbb műszaki alkotása is volt. A híd­építés minden problémájának megoldása, az előkészítéstől a megvalósításig Széchenyi érdeme, ám végül a megépült hídon a legnagyobb magyarnak is nevezett személyiség soha nem kelt át. Az építés ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor Széchenyinek 1820 telén édesapja temetésére kellett utaznia Bécsbe, azonban a jégzajlás megakadályozta átkelését a Dunán.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában