Időutazás a Balatonnál

2024.05.21. 14:00

Retró élmények minden mennyiségben (videó)

Sokan szeretnének visszarepülni a 70-es, 80-as, 90-es évek világába egy felejthetetlen élmény részeseként. Utazni ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekben egy komfortkocsiban? A retró élmények idén is mindenkit várnak.

Benkő Péter

Számos jeles alkalmat ünnepel a magyar vasút. Idén harmincéves a hazai InterCity-motorvonatgyártás egyedi járműve, a „Samu”. A V63-as „Gigant” villanymozdonyokat már vármegyénkben is jól ismerik, fél évszázada gördültek le a gyártósorról, az M44-es „Bobó” tolatómozdonyok pedig már jócskán nyugdíjasok lehetnének, hiszen hetvenévesek. Az egykori MÁVAG gyár egyik legsikeresebb terméke, a 424-es gőzmozdony idén ünnepeli forgalomba állásának századik jubileumát – a „Bivaly” becenévre hallgató mozdonyból a hazai és külföldi vasutaknak összesen 514 darabot gyártottak. Személykocsik terén az EuroCity-flotta gerincét nyújtó CAF-járműsorozat első járművei harmincévesek. Az évfordulós járművek kiemelt szerepet kapnak az idei retró élmények felidézését segítő rendezvényeken.

Az M44-es „Bobó” tolatómozdonyok már jócskán nyugdíjasok lehetnének, hiszen hetven évesek
Az M44-es „Bobó” tolatómozdonyok már jócskán nyugdíjasok lehetnének, hiszen hetvenévesek
Fotó: Benkő Péter/Napló

Két alkalommal, két helyszínen rendeznek nagyszabású retró hétvégét. Júliusban a Balatonnál mutatkoznak be a közelmúltban elkészült retró járművek. Augusztusban pedig Debrecen környékén, hajdúsági vasútvonalakon találkozhatnak az utasok a múltidéző, autentikus szerelvényekkel. Lesznek kisebb tematikus retró események is, a V63 és BVmot-típusok, valamint a CAF-sorozatú személykocsik évfordulójának emlékére több vonalon különleges szerelvényeket közlekedtetnek majd, szeptemberben pedig Békéscsabán a XX. Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé keretein belül számos környékbeli vasútvonalon állnak forgalomba nosztalgikus szerelvények.

A retró-élmények kedvelőit a Balatonfüred–Tapolca, illetve a Keszthely–Tapolca vonalakra várják
A retró élmények kedvelőit a Balatonfüred–Tapolca, illetve a Keszthely–Tapolca vonalakra várják
Fotó: Benkő Péter/Napló

A vármegyénket érintő balatoni retró hétvégét július 6-7-én szervezik a Budapest–Balatonfüred–Tapolca, illetve a Keszthely–Tapolca vonalakon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában