Három sikeres pályázat

2017.12.26. 18:58

A Zöld város projekt második ütemére is rábólintottak

Újabb három fejlesztési terv megvalósítására csaknem 1,4 milliárd forint támogatást nyert el Pápa városa a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) eddig elbírált második körös pályázatai köszönhetően.

Polgár Tibor

Áldozó Tamás polgármester településfejlesztéssel kapcsolatos újabb jó híreket jelentett be a pápai városházán Fotó: Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A részletekről Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta a nyilvánosságot. Emlékeztetett: a város a TOP első körében 14 pályázatot nyújtott be, amiből 11 pozitív elbírálást kapott, hármat pedig elutasítottak. A második pályázati körben 8 projekttel vett részt a pápai önkormányzat, ezek közül legutóbb háromról hoztak döntést, mindegyik megvalósítását támogatja a Veszprém Megyei Önkormányzat.

Az egyik az úgynevezett Zöld város projekt második üteme. Mint ismert, az első ütemben a Belső Várkertet és az Erzsébet ligetet újítják meg közel egymilliárd forintból. A mostani döntéssel a projekt folytatására is rábólintottak, aminek köszönhetően 574,3 millió forintot fordíthat a város a Bakony-ér- meder és a Várkert út közötti zöldterület, valamint a Vajda Péter-lakótelep melletti Külső Várkert rehabilitációjára. Az utóbbi helyszín nem tartalmazza a Bakonyerdő Zrt. által már megkezdett erdőmegújítási területet.

A beruházás megvalósítása során olyan közösségi tereket újítanak meg, melyek rekreációs, illetve közösségi funkciókat biztosítanak a pápaiaknak és a városba látogatóknak. Többek között biztosítják a tómeder vízellátását, csónakázótavat létesítenek, a tó mellett korszerű játszótér épül a mostani helyett, továbbá piknikezőligetet, tanösvényt, futballpályát, rendezvényteret alakítanak ki.

A felsővárosi iparterület-fejlesztésre vonatkozó, több mint 600 millió forint értékű pályázat célja a Szabó Dezső utca újjáépítése, és a mellette lévő, zöldmezős beruházásokra alkalmas iparterületek feltárása. Ennek keretében megvalósul az említett utca rekonstrukciója a Táncsics utca és az Acsádi utca kereszteződésétől a 83-as számú főútig, így új bevezetőútja lesz a városnak. Egyebek mellett parkolókat és hulladékkezelőket létesítenek, illetve megújítják a teljes közműhálózatot.

Áldozó Tamás polgármester településfejlesztéssel kapcsolatos újabb jó híreket jelentett be a pápai városházán Fotó: Polgár Tibor

A harmadik nyertes pályázat a Napsugár Bölcsőde infrastrukturális fejlesztésére irányul, erre közel 220 millió forintot kapott Pápa. A projekt eredményeképpen kívül-belül megújítják a bölcsőde épületét és gépészetét, nem utolsósorban pedig tízzel bővítik a férőhelyek számát.

- Ezáltal 88 férőhelyes, korszerű, akadálymentesített és gazdaságosan üzemeltethető bölcsőde jön létre – mutatott rá Áldozó Tamás.

A polgármester kiemelte, mindhárom pályázat esetében az igényelt teljes összeget elnyerték, a projektek százszázalékos támogatási intenzitásúak, vagyis nem igényelnek önrészt. Áldozó Tamás összegzésként elmondta, Pápa eddig 22 TOP-os pályázatot nyújtott be, ebből 14 nyert, három nem kapott támogatást, a többiről még nem született döntés. A 14 nyertes pályázat 8 milliárd 162 millió forintot jelent, ekkora fejlesztési forrás fölött még sohasem rendelkezett a város. A polgármester megjegyezte, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program vonatkozó pályázatának köszönhetően a pápai mezőgazdasági szakközépiskola 92 millió forintot kapott kollégiumának energetikai korszerűsítésére, míg a városi könyvtár 40 milliót költhet el egyes épületei esetében ugyanilyen célokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!