kiváló hangulatban

2018.04.04. 11:20

Jóféle borok versenyeztek Vináron

A falu évszázadokra visszanyúló hagyománya, a borászat előtt tisztelegnek évről évre a helyiek a vinári borversennyel, melyet idén immár 18. alkalommal rendeztek meg.

Polgár Tibor

Horváth Csaba, Vinár polgármestere a Naplónak nyilatkozva kiemelte, településük mindig is borász falu volt, aminek szláv eredetű és bortermelőt jelentő neve is ehhez kapcsolódik. – A község címerében a szőlőlevelek és a szőlőfürt a borászatra utal. Nem szeretnénk, hogy feledésbe merüljön ez a nemes helyi tradíció, ezért is szervezzük meg 18 éve minden egyes esztendőben a borversenyünket – mutatott rá a településvezető. Mint mondta, egyre több fiatal kap kedvet Vináron a bortermeléshez, a nedűk hagyományos megmérettetésén pedig sosem a versenyen, hanem az összejövetelen van a hangsúly.

– A rendezvény fő célja a helyi borászok, az idősebb és a fiatalabb férfiak összekovácsolása, illetve egy olyan este megszervezése, amikor nem kell mást csinálniuk, csupán egy finom vacsora mellett elsőrangú borokat kóstolni, élvezni egymás társaságát, valamint részt venni a hajnalig tartó beszélgetésekben – fűzte hozzá Horváth Csaba.

Horváth Csaba polgármester (balról) Lukács Pállal, az év vinári borászával Fotó: Vinár önkormányzata

A vinári borverseny alkalmával a községben készült borokat mindig független szakértőkből álló zsűri osztályozza és dönti el, melyik lesz a legjobbnak ítélt. Idén Kocsi Tamás, Lengyel László, Vadas László és Sőth Ferenc alkotta a bírálóbizottságot. Horváth Csaba elmondása szerint a tavalyihoz képest ezúttal a mennyiség és a minőség tekintetében is sokkal jobb volt a bormustra, a hangulatra pedig sosincs panasz.

A fehérborok mezőnyében Lukács Pál érdemelte ki az első helyet. A második Várnai Tibor, míg a harmadik Bokodi Mihály lett. A vörösborok között Horváth Endréné nedűjét ítélték a legjobbnak, őt Nyulasi Csaba, majd Várnai Tibor követte. A verseny összpontszámai alapján az év borászának járó címet Lukács Pál vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!