zirc

2018.04.04. 20:00

Veszprém megyében is csökkent a munkanélküliség

Út a munkaerőpiacra mottóval munkáltatói fórumot szervezett a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Zirci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya.

Müller Anikó Hanga

Kovács Zoltán elemezte a foglalkoztatási helyzetet és a munkaerő-piaci folyamatokat Fotó: Müller Anikó Hanga/napló

A foglalkoztatási helyzetről és a munkaerő-piaci folyamatokról

Kovács Zoltán államtitkár, térségi országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a vállalkozók részletes információkat kapjanak a foglalkoztatási támogatásokról, a pályázati lehetőségekről, a forrásokról, melyek segítik fejlesztéseiket, a munkahelyteremtést, a munkahelyek megőrzését. Szólt a foglalkoztatási helyzetről, a munkaerő-piaci folyamatokról.

A munkáltatói fórumon részt vett Kovács Zoltán államtitkár – jobbról – mellette Angyalosy Edina, a bal szélen Troják László Fotó: Müller Anikó Hanga/napló

– Magyarországon öt és fél éve folyamatosan csökken a munkanélküliség, a tartósan foglalkoztatottak száma meghaladja a négymillió-négyszázezret. Ebben nagy szerepe van a magyar munkaerő-piaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, az adók csökkentésének, a minimálbér emelésének. 2013-ban magas volt a munkanélküliség, alacsony a foglalkoztatási ráta, sok szakképzetlen munkaerő volt a munkaerő-piacon. Megyénkben is kedvező tendenciák jellemzőek a foglalkoztatásban, tavaly év végén százhatvannégyezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, hét év alatt huszonötezres növekedés volt. A regisztrált álláskeresők száma a tavalyi év második felében Veszprém megyében kevesebb volt hatezernél, 2010-ban ennek háromszorosa volt, az ötödik legkedvezőbb mutatókkal rendelkezünk országos szinten a foglalkoztatási adatokat illetően, mondta az államtitkár.

Kovács Zoltán elemezte a foglalkoztatási helyzetet és a munkaerő-piaci folyamatokat Fotó: Müller Anikó Hanga/napló

Szó volt a zirci járás munkaerő-piaci helyzetéről, az álláskeresők létszáma éves átlagban sem éri el a négyszázat, a megye tíz járása közül a középmezőnyben foglal helyet.

Cél: a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztathatóságának javítása

Angyalosy Edina, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaerőpiaci és Alapkezelő Osztály osztályvezetője a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról (GINOP) és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP) tartott tájékoztatót. A GINOP intézkedés célja a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztathatóságának javítása, a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés segítése. E programba március végéig kétezer-nyolcszázhatvanhét főt már bevontak. A TOP megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési projekt támogatási kerete kilencszázmillió forint. Az osztályvezető asszony részletezte a támogatási eszközöket, a célcsoportokat, a programok időtartamát, a bevonandó létszámot.

Garantált bérminimum

Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője tájékoztatta a résztvevőket a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések tapasztalatairól. A 2017 évi tapasztalataik alapján a fekete foglalkoztatás csökkent az előző évihez képest. A garantált bérminimum megfizetési kötelezettségének a munkáltatók eleget tettek. A 2018 évi ellenőrzési célkitűzéseik között továbbra is szerepel a bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, valamint a kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum megtartására vonatkozó jogszabályok betartása. Elmondta, a megyében tavaly hat halálos kimenetelű munkabaleset történt, ebből egy a zirci járásban. E területen az idei évben az ellenőrzési célkitűzések között szerepel a veszélyes készítményekkel végzett tevékenységek és a veszélyes ágazatok, pl. építő-, feldolgozóipar, mezőgazdaság ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!