télből a nyárba

2018.05.07. 17:30

Csúcsra jár a munka a földeken

Az idei év sok meglepetéssel kezdődött a mezőgazdaságban dolgozóknak. A januári 20 fok után, februárban -20 fok, majd márciusban hó és fagy jött, amit az áprilisi nyári időjárás követett.

Sági Ági

Elkezdték az őszi búzák második gombaölőszeres kezelését Fotó: Sági Ági

A hirtelen jött meleg előrébb hozta a virágzást

Nem olyan régen, két hete még belvizeket kerülgettek a földeken dolgozók, most pedig az eget lesik pár milliméter csapadékért. Ilyenkor nagyon fontos a növényeket ért stresszhatás csökkentése.

Pintér Balázs termelési igazgató Fotó: Sági Ági / Napló

- Az őszi káposztarepce a virágzás végén jár. A hirtelen jött meleg előrébb hozta a virágzást és felgyorsította a növényeknél az élettani folyamatokat. Mi a virágzás elején elvégeztük a gombaölőszeres és rovarok, kártevők elleni utolsó védekezést – mondta el Pintér Balázs, a Veszprémi Mg. Zrt. termelési igazgatója.

Hozzátette, hogy eddig sikerült hatékonyan alacsony szinten tartani a kártevő rovarok számát, ugyanakkor a megyéből több helyen jelezték, hogy a fénybogárral meggyűlt a bajuk.

Csak hajnalban és este tudják elvégezni a kezeléseket

A cégnél a napokban már elkezdték az őszi búzák második gombaölőszeres kezelését a levélbetegségekkel szemben. Ilyenkor nagy figyelmet kell fordítani a zászlóslevél védelmére. Egyes területeken a szakembereknek vetésfehérítő bogár ellen is fel kell lépniük. A magas hőmérséklet miatt csak hajnalban és az esti órákban tudják elvégezni a kezeléseket. Bizonyos fajtáknál megkezdődött a kalászhányás is.

- Már befejeztük a napraforgó- és kukoricavetéseket, itt fontos a fiatal növények védelme és megerősítése. Eddig nem kellett barkó és bolha ellen permeteznünk, viszont a gyomok kelése és fejlődése is rohamosan felgyorsult az áprilisi nyárban. Hamarosan el kell végezni a posztemergens gyomirtásokat – tette hozzá a szakember.

A Veszprémi Mg Zrt.-nél már kaszálják a lucernát, és ezzel egy időben elindult a pelletüzem működése is.

Elkezdték az őszi búzák második gombaölőszeres kezelését Fotó: Sági Ági / Napló

A márciusi hideg és a sok csapadék hátráltatta a tavaszi munkákat

A kertészetek munkáját is megnehezítette a tavaszi változékony időjárás. A Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) tájékoztatása szerint a márciusi hideg és főleg a sok csapadék hátráltatta a tavaszi munkákat. A megszokott március eleji-közepi időszaktól eltérően sok helyen csak március végén, április elején lehetett először rámenni a földekre. Így „csúszott” a hagymafélék, a zöldborsó, valamint a gyökérzöldségek vetése. Csúszott a korai síkfóliás zöldségnövények – a saláta- és káposztafélék – szabadföldi kiültetése is.

A termelői árak a legtöbb terméknél a 2017-es árszint alatt maradtak

Áprilisban már kedvezőbb volt a hőmérséklet és esett csapadék is, így a hónap közepétől a munkák felgyorsultak. Az előbb említett kultúrák mellett elkezdődött a korai csemegekukorica vetése, szakaszosan a görögdinnye, paprikafélék, ipari paradicsom ültetése. Április második felében az időjárás már kimondottan kedvező volt mind a növényi kultúrák, mind a munkavégzés számára, így a növények és a gazdálkodók is „utolérték” magukat és bíznak a következő hónapok kedvező időjárásában. Áprilisban jelentős importnyomás alakult ki a hajtatásból származó termékeknél (paprikafélék, paradicsom, uborka, salátafélék). Ennek következtében a termelői árak a legtöbb terméknél a 2017-es árszint alatt maradtak.

A hajtatásban mindeddig komolyabb növényvédelmi probléma nem merült fel, a minőség is kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!