május vége a határidő

2018.05.26. 15:00

Elveszhet a SZÉP-kártya összegünk, ha nem figyelünk oda

A májusi hosszú hétvégéket követően még 3,1 milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákra 2016-ban feltöltött, május 31-én lejáró összegekből. Így sokan veszíthetik el a pénzüket, ugyanis aki nem vásárolja le az összeget, az el is bukja azt.

Molnár Sándor

Tihanyban SZÉP-kártyával fizet Varga Júlia éttermi főpincérnek Suha Levente Fotó: Pesthy Márton/Napló

A háromnapos ünnep alatt 30 millió forintot költöttek

Az MTI megnézte, mennyi összeg van még a számlákon. Az OTP Bank közleményében jelezte, a pünkösdi hétvégén 145 millió forinttal, 2,4 milliárd forintra csökkent a SZÉP-kártyáikon május 31-én lejáró összeg. A két évvel ezelőtt feltöltött 77,2 milliárd forint 97 százalékát már elköltötték – közölték. Az MKB Bank SZÉP-kártya birtokosai a háromnapos ünnep alatt 30 millió forintot költöttek. A lejárat dátuma előtt még 386 millió forint, az eredeti 13,6 milliárd forintos keret 2,8 százaléka várt felhasználásra – válaszolta a bank.

A K&H Banknál a pünkösdi hétvége után még 314,5 millió forint maradt közel harmincezer SZÉP-kártyán a május végén lejáró összegből. Május elején még 400 millió forint volt a hó végéig felhasználásra váró keret. A két évvel ezelőtt feltöltött összeg közel 97 százalékát használták fel a kártyabirtokosok – tájékoztatott a bank.

Tihanyban SZÉP-kártyával fizet Varga Júlia éttermi főpincérnek Suha Levente Fotó: Pesthy Márton/Napló

A jelenlegi szabályozás értelmében azok, akiknek a SZÉP-kártyáikra 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretüket. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz – írta a pénzcentrum.hu. A műanyag kártyák három zsebéből különböző szolgáltatásokat lehet fizetni. A SZÉP-kártya juttatási zsebek közötti felosztást általában dolgozóikra bízzák a munkáltatók. Az év eleji igénylést követően azonban, utólag már nem lehet átcsoportosítani az összegeket a zsebek között. A szálláshely zsebből bármilyen szálláshelyen fizethetünk, és még belföldi utazási csomag is vásárolható vele. A második, vendéglátós zseb használható éttermekben vagy akár a munkahelyi étkezés finanszírozására. A kártyák harmadik zsebe a szabadidő hasznos és egészséges eltöltését segíti, amelyet elkölthetünk színházra, koncertre, strand- és állatkerti belépőre, de fittneszbérletet is vásárolhatunk belőle. Megkérdeztünk egy-egy szolgáltatót, illetve vállalatot, hogy náluk mi a tapasztalat a kártyákat illetően.

Nagy népszerűségnek örvend

A Veszprémi Állatkert a bevezetése óta elfogadja a SZÉP-kártyát, annak szabadidőzsebéből fizethető a belépőjegy. – A kártya az elmúlt évek tapasztalatait tekintve rendkívül nagy népszerűségnek örvend, látogatóink jelentős része veszi igénybe fizetőeszközként – mondta el megkeresésünkre Török László állatkertigazgató.

A JOST Hungária Bt.-nél minden dolgozó egységesen kap SZÉP-kártya-juttatást havonta. – Mindenki szabadon eldöntheti, hogy a három zsebből melyikbe kéri az összeget, de zömmel a munkatársaink a vendéglátást választják, mert azt tudják a legszélesebb körben felhasználni. Rendszeresen tájékozódhatnak az egyenlegük állásáról és több értesítést is kaptak arról, hogy figyeljenek a lejáró összegekre. Munkatársaink körében kedvelt ez a sok szolgáltatónál beváltható juttatási elem – tudtukmeg Fejérdi Ildikó HR-managertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!