Balatonfüred

2018.05.12. 18:35

Irány a magyar tenger: hivatalosan is elkezdődött a balatoni vitorlás szezon

A Vitorlabontó ünnepséggel szombaton hivatalosan is elkezdődött a balatoni vitorlás szezon.

Sági Ági

A városi elöljárók és sportvezetők jelenlétében a Vitorlás téren tartott ünnepségen a hagyományokhoz híven a Balatont is megkoszorúzták.

Az ünnepség Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével kezdődött, amit a Bonita tánccsoport rövid előadása követett. Idén július 26-án, Anna napon ötvenedjére rajtol majd el a Kékszalag vitorlásverseny. A jubileum tiszteletére a tavalyi Anna bál szépe Barna Dorina, és Berecz Zsombor olimpikon vitorlázó egy- egy kék szalagot kötött a Magyar Vitorlás Szövetség zászlójára.

Bóka István polgármester köszöntötte a megjelenteket, a vitorlázás szépségéről beszélt és reményét fejezte ki, hogy ősszel a kemping területén a vitorlás kikötő fejlesztése is elindul.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a kormány azon dolgozik, hogy egyre többen látogassanak el a Balatonhoz.

Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta, hogy mára már sok hajó telel a vízen és nem ritka, hogy szilveszterkor szerveznek regattát. Elmondta, hogy idén öt jelentős nemzetközi versenyt szervez a szövetség, és lesznek szövetségi és klub versenyek is.

Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója ünnepi beszédében felidézte a magyar vitorlássport olimpiai történetét, és megemlékezett a néhány napja elhunyt Holovits György kétszeres olimpikon vitorlázóról.

A beszédek után a Himnusz hangjaira a Kishamis fedélzetén felvonták a magyar zászlót, a móló előtt összegyűlt hajókon vitorlát bontottak, és megkoszorúzták a Balatont. Szombat délben 200 hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!