több beruházás is folyamatban van

2018.10.30. 20:00

A város folytatja a pápai gyalogutak felújítását

Megkezdődött az idei év utolsó pápai járdarekonstrukciója, aminek köszönhetően a várkerti lejárótól a Nepomuki Szent János-szoborig tartó szakaszon, 215 méter hosszan és 650 négyzetméteren újul meg a gyalogosfelület.

Polgár Tibor

A beruházás megvalósítása a várkerti lejárától kezdődött, a járdaépítés idején a Szent István útnak a Várkert felőli oldalán nem biztosított a gyalogosforgalom Fotó: Polgár Tibor

Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője elmondta lapunknak: a mostani, közel 15 millió forintba kerülő Szent István úti munkálatok során új autóbuszöböl is épül 35 négyzetméteren. Hozzátette, a szokványosnál jóval szélesebb az itteni járda, amit ugyanazzal a térkőburkolattal látnak el, mint az utóbbi időben gyalogút-rekonstrukción átesett többi pápai utcában.

Rádi Róbert megjegyezte, a munkát elnyerő kivitelezőnek kiemelten figyelnie kell rá, hogy ne keletkezzen kár a várkerti támfalban.

Az új járdát az úttest felé lejtetik, ezáltal a csapadékvíz nem a támfal irányába, hanem a túloldali csapadékvíz-elvezetőbe folyik majd. A rosszabb állapotú támfalszakaszoknál a burkolókövek alá betonréteget tesznek a minél nagyobb stabilitás érdekében. A beruházás megvalósítása a várkerti lejárától kezdődött, a munkálatok idején a Szent István útnak a Várkert felőli oldalán nem biztosított a gyalogosforgalom.

A beruházás megvalósítása a várkerti lejárától kezdődött, a járdaépítés idején a Szent István útnak a Várkert felőli oldalán nem biztosított a gyalogosforgalom Fotó: Polgár Tibor

Áldozó Tamás pápai polgármester emlékeztetett, a Várkert környezetében több beruházás is folyamatban van. Hozzáfűzte, az Esterházy-kastély kerítésének rekonstrukciójához kapcsolódóan a Nepomuki-szobortól a kastély bejáratának irányába szintén újjáépítik majd a járdát, emellett a Szent István úton a Várkert út felé is szeretnék folytatni a gyalogosfelület megújítását.

– Ezen a szakaszon ugyanolyan rossz a járda, mint a most megújítandó területen, hiszen a vonalas közművezetést követő helyreállítás után az aszfalt megsüllyedt, összetöredezett, így egyenetlen, járhatatlan, esztétikailag minősíthetetlen felület alakult ki az évek során. Mindez megvalósítása körülbelül kétéves beruházássorozatot jelent – tekintett előre Áldozó Tamás.

A polgármester összegzésként rámutatott, 2015 óta 27 új járdaszakasz készült el mintegy 13 kilométer hosszúságban Pápán. Felidézte: 2014-ben kijelentette, hogy évente legalább százmillió forintot költ gyalogutak rekonstrukciójára a város.

– Akkor sokan azzal kritizáltak, hogy ezt csak a választások miatt mondtam. Jelentem, annál a bátor vállalásnál is többet tudtunk a pápai járdákra fordítani, ugyanis az elmúlt négy esztendő gyalogutas beruházásai meghaladják a 400 millió forintot – hangsúlyozta a városvezető. Kiemelte, szerinte az előfeltételek adottak ahhoz, hogy ez a munka folytatódjon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!