kamara

2018.11.02. 14:00

Megfeleltek az emelt követelményeknek – Mesterleveleket adtak át Veszprémben

Tovább bővült megyénkben a mesterlevéllel rendelkező szakemberek száma. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén nyolc szakmában 37-en vehették át mesterlevelüket.

Tremmer Tamás

Nyugodtan mondható, hogy ilyen alkalmakra immár évente összejöhetünk, hiszen a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében immár több mint 800 mesterember avatásra került sor az elmúlt években. Már ennyien vannak a megyében, akik képesek voltak az emelt követelményeknek megfelelni. Markovszky György kamarai elnök e szavakkal köszöntötte a mesterlevél átadó ünnepség résztvevőit.

Legutóbb nyolc szakmában – bútorasztalos; cukrász; festő, díszítő, mázoló és tapétázó; gépi forgácsoló; kozmetikus; központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő; pincér; szakács – 37-en vehették át mesterlevelüket.

 

Az elnök hozzátette, ezek az emberek bizonyították, hogy abban a szakmában, amiben eredeti végzettségüket szerezték, képesek voltak magasabb szintre jutni, és olyan egyedi alkotásokat – mesterremekeket – is létre tudtak hozni, amire az átlag szakmunkás nem képes.

Úgy folytatta: a mesterré válás tiszteletre méltó folyamat. A szakemberek hosszú időt töltöttek azzal, hogy felkészülten álljanak az adott testületek elé. Az az igazi mesteri próba, amikor valaki mesterként elfogadtatja magát a piacon, és elismerést arat a megrendelői körében. Ez a több mint 800 mester szakmai erő. A jövő záloga. Az ő feladatuk kinevelni azokat a szakembereket, a jövő szakember generációját, akik előtt példává válhatnak.

A mestereket Pap Tamás, a pincér és szakács mestervizsga bizottság elnöke is köszöntötte, aki arról beszélt, hogy a mai kor megköveteli az élethosszig tartó tanulást, aminek része volt a mestervizsgára felkészítő tanfolyam. Ezt nem volt könnyű teljesíteni, hiszen legtöbben a munkahelyi, családi elfoglaltság mellett szakítottak rá időt. Kifejtette, a nevelés az emberiség egyik legfontosabb tevékenysége, ugyanakkor a gyakorlatban nagy gondot okoz, ki alkalmas erre a feladatra. A mesterek legfontosabb küldetése a szakmai utánpótlás kinevelése.

Úgy fogalmazott, hogy aki szakmája mestere, az egész magas szinten műveli hivatását. Ez nem egy folyamat vége, hanem egy magasabb szintű munka kezdete.

A most vizsgázottak nevében Institorisz István (szakács) szólt a jelenlévőkhöz. Szerinte a mester az a tanító, aki ideje nagy részét a tanulói körében tölti, tapasztalatát átadja, ezzel biztosítva azt, hogy tudása nem vész el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!