nő a forgalom

2018.12.20. 11:30

Az ünnepek alatt is szívesen utaznak a Veszprém megyeiek

Növekvő érdeklődésről és szálláshelyi foglalásokról számolnak be a szakemberek a két ünnep közötti és a jellemzően a szilveszteri időpontok iránt, ám mára már sokan karácsonykor, és szenteste sincsenek otthon.

Juhász-Léhi István

A Szállás.hu előfoglalási adatai szerint szombattól, karácsony második napjáig 85 százalékkal nőtt a forgalom, míg az oldal adatai szerint 2017-ben 120 százalékos volt a növekedés az ünnepi időszakban.

A legnépszerűbb úti célok listájának élén Budapest áll, majd Hévíz, Eger, Hajdúszoboszló, és Szeged a sorrend – már, ami a hoteleket illeti. Tény az is, hogy a legkelendőbb szálláshelyek a négy csillagos hotelek.

-Azok a szálláshelyek kerülnek előtérbe és a figyelem központjába, ahol van valami extra, plusz szolgáltatás – mondta érdeklődésünkre Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere. – A wellneszre gondolok, ami nagyon kedvelt, illetve a magán szálláshelyeken is azok jöhetnek szóba, ahol valami hasonló van.

A szakember szerint egyre inkább szokássá válik, hogy elutaznak az emberek karácsonykor, mert „nem akarnak sütni-főzni és inkább kifizetik a megemelt csomagárakat”.

-Magasabb a szabadon elkölthető jövedelem mértéke, van miből költeni. A lakosság egy kicsit jobban él és trendi lett ilyenkor is utazni – fogalmazott Zakar Zelinda, aki arról is beszélt kérdésünkre, hogy számukra fontosak azok az adatok, hogy honnan érkeznek a Balatonhoz a belföldi vendégek.

-Ezt olyan szempontból jó tudni, hogy amikor a belföldi kampányai zajlanak egy szálláshelynek, akkor tudjuk, hogy merre induljunk el, hol hirdessünk meg különböző marketing programokat – mondta. Szerinte egyébként a magyar vendégek az utolsó pillanatban döntenek, akik javarészt Budapestről, illetve a főváros környékéről érkeznek megyénkbe. És, hogy mit ajánlanak?

-Rengeteg olyan attrakciót tudunk ajánlani, ami télen is attrakció – jelentette ki Zakar Zelinda. – Azon dolgozunk, hogy a Balaton ne egy évszakos desztináció legyen, hanem négy. Ebből a tavasz és az ősz kezd megvalósulni, de a tél is lassan tartalommal lesz megtöltve.

Az ország másik végéből, a miskolctapolcai Calimbra Wellness és Konferencia Hotel tulajdonosa, Ostorházi Imre arról tájékoztatott, hogy már több, mint másfél hónapja telt házuk van a karácsonyi ünnepekre.

-Három napos turnusaink vannak huszonharmadikától, majd újévtől jönnek az ortodox karácsonyosok, ami azt jelenti, hogy január 6.-áig telt házunk van – derült ki Ostorházi Imre szavaiból. – Mindig a szilveszteri csomagunk fogy el a leghamarabb, majd utána a szentestés. Döntően magyar vendégeink lesznek, majd január elejétől lengyelek, románok, ukránok érkeznek.

A tulajdonostól megtudtuk: másképpen készülnek az év végére, hiszen a szenteste és a szilveszter speciális gála vacsorát is jelent. Szenteste nincs zene, majd utána élőzene várja a vendégeket, akik 120-an vannak telt ház esetén, míg 45-en dolgoznak a Calimbrasások a kényelmükön. Extra kérésről nem igazán tudott beszámolni Ostorházi Imre, ám december 24-én este nagyon sok vendég felmegy a Sziklakápolnába, a misére.

A programok közül természetesen a Barlangfürdőt emelte ki a tulajdonos, de szóba került a csodás, mesebeli látvány mind Miskolctapolcán, mind Lillafüreden, ugyanis – egyelőre – nem olvadt el a hó. Ugyanakkor a Vadaspark, a Hámori-tó, és a Kisvonat is nagy kedvence a turistáknak.

-Mi wellnesszel és masszázzsal is készülünk, mert jobban kényeztetik magukat ilyenkor a vendégek, mint általában – mondta Ostorházi Imre, aki az árakról annyit mondott, hogy a három éjszaka átlagosan 90 ezer forintba kerül szobánként, két fő részére, míg szilveszterkor ugyanez 160 ezer forintot kóstál műsorral, félpanzióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!