Figyelnek a helyi lakosságra

2019.01.30. 07:00

Anyagi támogatást ad a családoknak Külsővat önkormányzata

Eredményes esztendőt zárt a külsővati önkormányzat, ezzel pedig a kitűzött célok az ötéves ciklus végére teljesíthetők lesznek – nyilatkozta a Naplónak Aczél Péter polgármester.

Polgár Bettina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

A település vezetője kiemelte, ahhoz, hogy mindenki biztonságos otthonának érezze a falut, elsősorban nyugalmat, békességet kell teremteni. A bűncselekmények elenyésző száma pedig a polgárőrség munkája mellett a rendőrség gyakori járőrözésének, valamint a lakosság körében végzett felvilágosító munkájának volt köszönhető.

Aczél Péter hangsúlyozta, a megélhetés biztonságát ma már több munkalehetőség adja, ha azonban valaki mégis nehéz anyagi helyzetbe kerül, az önkormányzat segítségére is számíthat. Kifejtette: több mint hétmillió forintot biztosítottak ilyen célokra, amelyből 155 alkalommal fizettek ki készpénzt. Szociális rászorultság alapján száz köbméter tűzifát osztottak ki. A gyermekek iskolaszünetben is ingyen kapnak ebédet, a 70 éven felülieknek és a rászoruló felnőtteknek helybe hozzák kedvezményes áron napi egyszer a meleg ételt, ebben az ellátásban 26-an részesültek. A házi segítők naponta ellátják mindazokat, akik erre maguktól csak nehezen lennének képesek. A családsegítő szolgálat pedig kiterjedt jelzőhálózattal kíséri figyelemmel a veszélyeztetett gyermekeket, és ha kell, segítséget nyújt.

– A gyermekneveléshez és a taníttatáshoz a családoknak minden gyerek részére anyagi támogatást adunk az óvodától kezdve egészen a felsőfokú iskoláig. Részben azt reméli ettől az önkormányzat, hogy folytatódni fog a gyerekes családok betelepülése a községbe – mutatott rá Külsővat polgármestere.

Megtudtuk, jelentős fejlesztések megvalósítása szerepelt az önkormányzat terveiben, amihez az anyagiakat pályázatokon keresztül lehet megszerezni. A sok sikeres pályázatból összesen 116 millió forint többletbevétele keletkezett Külsővatnak. Ebből 2018-ban elvégezték az óvoda teljes felújítását, korszerűsítve az épület energiaellátó rendszerét. Ez jelentős megtakarítást eredményez majd.

– Az utak és járdák felújítása 2019-re maradt, de a falumegújítási program keretében további fejlesztési lehetőségek várhatóak. Saját forrásból új autóbuszváró épült a bejárati útnál levő megállóhoz. Emellett támogatásban részesült a sportegyesület, a polgárőrség és a nyugdíjasklub – magyarázta lapunknak nyilatkozva a település vezetője.

Aczél Péter hozzáfűzte, a szórakozás is hozzátartozik egy falusi közösség életéhez. A gyereknap, a falunap, a búcsú, az idősek napja, a Mikulás-várás, az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyi ünnepség sok-sok lehetőséget adott minden korosztály számára ahhoz, hogy találkozzanak egymással, beszélgessenek, mulassanak. Emellett egyre gyakoribb, hogy a helyi családok szerveznek találkozásokat, kihasználva a kultúrház kiváló adottságait, ezzel a nagyszámú rokonságnak lehetősége van az elszármazottakkal is találkozni.

– Abban, hogy mindezek megvalósulhattak, nagy szerepe volt annak, hogy önkormányzati hivatal működik a községben. Az ellátandó feladatok sok tekintetben meghaladják egy központi hivatal munkáját, 2018-ban rekordszámú ügyet kellett megoldani. A hivataltól sok segítséget kaphatnak a helyiek is, ha nem tudnak megbirkózni a saját ügyeik intézésével – jegyezte meg.

Aczél Péter hozzátette, a jelentős fejlesztések mellett maradt még számtalan megoldandó feladat, de ezekre majd csak az ősszel kezdődő újabb öt év ad lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!