északi-part fővárosa

2019.01.13. 15:00

Színvonalas programok és lüktető élet – Balatonfüred továbbra is lendületben

Folytatódnak a felújítások Balatonfüreden, különös tekintettel az Óvárosra, ami szívügyem, hangsúlyozta Bóka István polgármester, aki a városra jellemző, egész éves pezsgést a Balatont érintő megnövekedett figyelemnek is tulajdonítja a folyamatos fejlesztés és kitűnő programkínálat mellett.

Kovács Erika

Bóka István, Balatonfüred polgármestere: az Óvárosi rész egymilliárd forint pályázati támogatásból újul meg

Fotó: Penovác Károly/Napló

Balatonfüred tavaly is rendkívül gazdag, színvonalas programokkal teli, lüktető életet élt. Mit tart a legkiemelkedőbbnek az elmúlt évet tekintve?

Szinte minden hétvégén kínáltunk kiemelkedő programot a városban. A rengeteg rendezvényből négy különösen jelentősnek bizonyult, így a jubileumi 50. Kékszalag vitorlásverseny, amelyen ezúttal minden korábbinál több, rekordszámú hajó indult. A viadalt mindemellett színvonalas kísérő programok kísérték. Balatonfüred életében jelentős esemény, hogy a FINA-val, a Nemzetközi Úszószövetséggel, valamint a Magyar Úszószövetséggel közösen 2014 óta szervezünk nyílt vízi úszó versenyeket. Ennek keretében tavaly, június 16-án rendeztük meg a Nyíltvízi Úszó Világkupát, valamint a Magyar Úszás Napját, illetve az országos bajnokságot. Rengetegen látogattak el ezekre a versenyekre, a lelátókat szinte folyamatosan, „telt ház” jellemezte. Nyár végén pedig világszínvonalú divatbemutatónak adott helyszínt Balatonfüred a Katti Zoód Divatház kollekciójának felvonultatásával, a Blaha Lujza utcai hétvégék kiemelkedő záróeseményeként. Aztán minden tekintetben nagyon ígéretes kezdeményezésnek bizonyult a novemberben megrendezett kulturális és gasztronómiai hétvége, a Füred Gastro, amely sok vendéget vonzott a hideg napokon is Balatonfüredre.

Minek köszönhető leginkább a város folyamatos pezsgése, fejlődése?

Egyfelől a Balatont érintő megnövekedett figyelemnek és érdeklődésnek, másrészt a már említett programok révén a magas szintű kulturális-, sport-, és gasztronómiai kínálatnak, amely egész évben jellemzi Balatonfüredet.

Ami a fejlesztéseket illeti, elégedett? Az építőipari áremelkedések tükrében hogyan tudják megvalósítani a terveket, amelyekhez pályázati támogatást nyertek.

Aggódunk, hiszen pályázatainkat 2015-16-ban nyújtottuk be, és az építőipari árak 50-80 százalékkal emelkedtek azóta, de természetesen bizakodóak vagyunk, és reméljük, úrrá leszünk a nehézségeken. Így a már beérkezett építőipari árak alapján egyedileg kell a projekteket értékelni, illetve mérlegelni, mi az, ami megvalósítható, illetve mire nincs lehetőség.

Többször beszélt arról, szívügyének tekinti az Óvárosi rész felújítását. Mennyiben változik meg az ottani városkép, mikor kezdik meg a munkálatokat?

Az Óvárosi rész felújítása valóban szívügyem. Az úgynevezett „Zöld város program” keretében a Fehér templom és az evangélikus templom közötti, leromlott állapotú városrész egymilliárd forint pályázati támogatásból újul meg. Ezzel a cél egy új városközpont kialakítása.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere: az Óvárosi rész egymilliárd forint pályázati támogatásból újul meg

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ingatlan kisajátítások már javában zajlanak, az építési tervkoncepció is elkészült, kisebb módosításokra még szükség lesz. A munkálatok várhatóan ősszel kezdődnek el az említett településrészen.

Nyáron gyakran lehet látni, megtelt Balatonfüred. A helybeliek ezt hogyan viselik?

Sokszor nehezen, de azt hiszem, a többség megérti, és megtanult együtt élni azzal a megnövekedett igénybevétellel, ami a város dinamikus gazdasági fejlődésével és idegenforgalmi szerepével jár együtt.

Milyen beruházásokat, illetve fejlesztéseket terveznek az idén?

Jelentős fejlesztési lehetőségeink vannak, ráadásul a város olyan területein, amelyekre eddig kevesebb forrás jutott. Így a felső városrészben kiemelkedő jelentőségű a Lipták Gábor Városi Könyvtár felújítása és bővítése, az ígéret szerint ősszel már egy modernizált épület várja az olvasókat. Megújul a Vasút utcai óvoda, befejezzük a mélygarázs feletti fejlesztést, elegáns szabadidőparkot hozunk létre a Brázay strandon, mindemellett befejeződik a szabadtéri színpad felújítása is a Balaton Szabadidő-és Konferenciaközpontnál. Uniós forrásból megépül a Lapostelki utca elkerülő szakasza, és a megszűnt hulladéklerakó helyén egy iparterületet is kialakítunk. Mindemellett megkezdődhet a Lóczy Lajos Gimnázium nagyon várt felújítása.

A Lóczy-barlangnál, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park beruházásában látogatóközpont épül, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen pedig kutatás-fejlesztési központ épül a jelenlegi innovációs központtól északra, a Fürdő utca mentén. A kemping területén 150 férőhelyes vitorláskikötő létesül, a „Bejárható Magyarország Program” keretében. A kemping előtti út is megújul az út-, és járda rendszer teljes rendbetételével, ezzel folytatva a parti sétányt. Mindezekkel tovább folytatódik Balatonfüred dinamikus fejlődése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!