Az enyhe tél nem tette lehetővé a jégről való vágást

2019.02.09. 07:00

A Balaton-parton már aratják a nádat

Az enyhe tél miatt sem a Balaton, sem a talaj nem fagyott meg annyira, hogy az a jégről történő vágást lehetővé tenné, a szárazföldi nádvágás azonban már folyamatban van a tóparton.

Leitner Vera

Vízminőség-védelmi szempontból is nagy szükség van a rendszeres nádvágásra

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A nádaratásra a jogszabály, illetve a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nevére szó- ló környezetvédelmi engedély alapján december 1. és február 15. között van lehetőség. Ez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hozzájárulása esetén indokolt esetben február 28-ig meghosszabbítható, mely hosszabbítás idén már meg- történt.

Ez évben az időjárás a tavalyihoz hasonlóan alakul, az enyhe tél nem alkalmas a nádvágásra; sem a Balaton, sem a talaj nem fagyott be annyira, hogy az a jégről történő vágást lehetővé tenné. A tavon a jégvastagság idén még egyszer sem volt megfelelő ahhoz, hogy lehetőség legyen a jégről való nádvágásra.

Ehhez ugyanis legalább 10 centiméter vastagságú jégrétegre lenne szükség – tájékoztatott a témában a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Vízminőség-védelmi szempontból is nagy szükség van a rendszeres nádvágásra
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Balatonon összesen 1200 hektárnyi nádas található, ebből 400 hektár madarak fészkelőhelyéül szolgál, így védelmet élvez. A fennmaradó 800 hektárból 270 hektár learatása volna az ideális, azonban vízminőségi nádvágás 20,6 hektáron, haszonnádvágás hét hektáron tud megvalósulni az idei évben.

Az önkormányzatok, egyesületek 38 hektár vágására kértek és kaptak mederkezelői hozzájárulást. A szárazföldön a napokban kezdődött meg a vízminőségi célú és a ha­szonnádvágás Badacsonylábdihegy és Szigliget térségében.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól megtudtuk, a töredezett, öreg, penészes nád vágása vízminőség-­védelmi szempontból fontos, mert rengeteg szerves anyag kerül ki így a tóból. Az e célból végzett nádvágás a nádas- állomány megfelelő állapotának fenntartásához szükséges. A vízminőség-védelmi nádvágás a Keszthelyi-medence és Szigliget környékének területén történik, ugyanis ebben a medencében találhatók nagy területű, összefüggő nádasok, melyek nagyüzemi módszerrel, nádvágó géppel vághatók.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nádvágásra az idei szezonban hárommillió forintot fordít.

A haszonnád első osztályú, építőipari felhasználásra alkalmas növény, melyből nádszövet, nádpalló és tetőfedésre alkalmas kiváló termékek készülnek. A nádnak egyébként akkor igazán jó a minősége, ha egyéves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!