Sokat drágultak a zöldségek

2019.02.01. 07:00

A termés mennyiségével és minőségével is gondok vannak

Jelentősen emelkedett az utóbbi időszakban a zöldségfélék ára, ugyanakkor a gyümölcsöké némileg mérséklődött.

Polgár Tibor

Györgyi Péter több mint negyed évszázada dolgozik zöldség- és gyümölcskereskedőként. Elmondása szerint ritkán megy ilyen magasságokba a zöldségfélék ára, mint mostanában

Fotó: Polgár Tibor / Napló

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2018 novemberében a zöldségfélék 38 százalékkal drágultak az azt megelőző év azonos hónapjához képest, például a vöröshagymáért 69 százalékkal kellett többet fizetni – derült ki a Világgazdaság elemzéséből. A tavalyi esztendő januártól novemberig tartó időszakában 2017 hasonló periódusához viszonyítva a zöldségek ára 15 százalékkal magasabb, a gyümölcsöké pedig ugyanennyivel alacsonyabb volt.

– Valóban, a zöldségfélék árai nagyon megemelkedtek, és ez a tendencia májusig biztosan folytatódni fog – nyilatkozta a Naplónak Györgyi Péter, a Vecsési Savanyúság nevű, több mint negyed évszázada működő pápai zöldség- és gyümölcskereskedés vezetője. Mint mondta, a drasztikus árnövekedést leginkább a tavalyi rapszodikus időjárás eredményezte, aminek következményeképpen a termés mennyiségével és minőségével egyaránt komoly gondok vannak.

Györgyi Péter több mint negyed évszázada dolgozik zöldség- és gyümölcskereskedőként. Elmondása szerint ritkán megy ilyen magasságokba a zöldségfélék ára, mint mostanában
Fotó: Polgár Tibor / Napló

 

– Már tavaly nyáron érzékelhető volt a drágulás. A termelők, akikkel kapcsolatban állunk, már ekkor jelezték, hogy a termésmennyiség csupán a fele az előző évinek. Ahogyan fogy az áru a tározókban, úgy folyamatosan emelkedik a termények ára. Májusig, az új termésig további árnövekedésekre kell számítani a zöldségekkel kapcsolatban – jegyezte meg Györgyi Péter. A tapasztalt kereskedő kérdésünkre elárulta, ritkán megy ilyen magasságokba a zöldségfélék ára, emlékei szerint legutóbb több mint tíz esztendeje érték el ezt a szintet. Hozzátette, a gyümölcsök szerencsére nem drágultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!