Alacsony árak, drága alapanyag és munkaerő

2019.02.27. 11:00

Borúlátóak megyénk szakemberei – Kilátástalan helyzetben a sütőipar?

Veszteséggel tudják csupán továbbadni legkeresettebb termékeiket a pékek – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet tavalyi kutatásából. A helyzet azóta tovább romlott.

Leitner Vera

Smátrola Sándor balatonfűzfői vállalkozó szerint a sütőipar problémája összetett

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet tavalyi kutatásának eredményei szerint a pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket: a fehér és félbarna kenyeret, valamint a vizes zsemlét. Az ár, amennyiért a kereskedő átveszi a péktől ezeket a termékeket, alacsonyabb, mint amennyibe az előállításuk kerül. A 2017-es adatok alapján végzett kutatás szerint a fehér kenyér kilóján 6,04 forint, a félbarna kenyér kilóján 23,58 forint, a vizes zsemle kilóján 0,64 forint veszteségük keletkezik a sütőipari vállalkozásoknak, akik nem képesek érvényesíteni megnövekedett költségeiket, mivel azt a termékeket felvásárló multinacionális láncok nem fogadják el.

Smátrola Sándor balatonfűzfői vállalkozó szerint a sütőipar problémája összetett
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A nyári aratás óta háromszor történt jelentősebb lisztár­emelés, és bevezették a szakmai minimálbér-emelést is. Ezek a tényezők csak tovább rontották a helyzetet. Sajnos ez hosszú távon – véli Ferenczi Ede, az ajkai Polus-COOP Zrt. sütőipari üzletágvezetője.

Tapasztalataik szerint ezeknek a hatásoknak már most látszik az eredményük, sok pékség kevesebb terméket tud csupán előállítani, vagy egyáltalán nem üzemel tovább. – A probléma nem mai keletű, a magyar élelmiszeripar nagyon rossz helyzetbe került az elmúlt évek során. Ide vezettek a nyomott árak, amelyeken ezeket a termékeket átveszik – nyilatkozta Ferenczi Ede, aki a mindehhez társuló munkaerőhiányról elmondta, idén OKJ-s sütőszakmunkás-képzést indítanak, ettől az intézkedéstől remélik a szükséges munkaerő biztosítását.

Hozzátette, cégük tavaly a hatékonyságnövelés és a költségcsökkentés érdekében mintegy 300 millió forintos beruházást hajtott végre a sütőipari ágazatban. Úgy véli, a sütőipari termékek önköltségét jelentősen befolyásolja a liszt ára és a munkaerő költségei, és mivel mindkettő növekvő tendenciát mutat, áremelés várható a sütőipari termékek körében.

– A legjelentősebb problémát ma az oktatás jelenti, ami teljesen átalakult – véli Smátrola Sándor fűzfői sütőipari vállalkozó. Meglátása szerint felhígult az oktatási rendszer: számos oktató is jelentősebb tapasztalathiánnyal áll neki az ismeretátadásnak, ráadásul nem szerettetik meg ezt a szakmát a mai fiatalokkal. Körülbelül tíz éve szakemberhiány is nehezíti a működést. A másik nagy gondot a nyomott árak okozzák, véli, és ehhez hozzájárul a nagyáruházakban működő pékségek jelenléte is – emelte ki a balatonfűzfői vállalkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!