beruházás

2019.02.28. 11:30

Katalizátor lehet a sümegi ipari parkban indult fejlesztés

Hozzávetőlegesen hétszázmillió forint értékű beruházással épül év végéig munkacsarnok és inkubátorház az ipari parkban, az épületek alapkövét szerdán helyezték el.

Tóth B. Zsuzsa

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program több mint hatszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a hozzávetőlegesen százmilliós önerővel megtoldott beruházáshoz, amely mintegy ötven személynek biztosít állást.

Az alapkőletétel során Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy Sümeg gyarapodása annak köszönhető, hogy a vezetők és az itt élők régóta bölcsen sáfárkodnak a táji és történelmi értékekben rejlő lehetőségekkel.

– Az inkubátorház akkor teljesíti be küldetését, ha nem csak sikeres cégek születésénél bábáskodik, hanem minél több családnak segít biztosítani a kiegyensúlyozott gyermeknevelés egzisztenciális hátterét – mondta az államtitkár. Kifejezte bizalmát, hogy a beruházás célt ér, katalizátora lesz a város és a vonzáskörzet további fejlődésének. Ahogy az elmúlt években, a jövőben is növekedni fog a foglalkoztatás és emelkednek a bérek.

Fenyvesi Zoltán ország- gyűlési képviselő arról beszélt, hogy négy-öt évvel ezelőtt a megyében a sümegi kistérségben volt a legmagasabb a munkanélküliség. – A mutató megközelítette a tíz százalékot. A tervszerű fejlesztéseknek, a kis- és középvállalkozásoknak, a turizmus fejlesztésének is köszönhető, hogy ma ez a mutató – megfelelve az országos átlagnak – nagyjából 3,7 százalékos. A ma ünnepelt fejlesztés és a nemrég indított szakképző iskolai képzés azt a célt szolgálja, hogy megfelelő szakember utánpótlás legyen a városban és térségében – mondta Fenyvesi Zoltán.

Fenyvesi Zoltán, Cseresnyés Péter, Végh László és Szencz Lajos, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója helyezte el a csarnok és az inkubátorház alapkövét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Végh László polgármester szerint történelmi pillanat az alapkőletétel. – A 90-es években a rendszerváltás megviselte a várost és környékét, 20 százaléknál magasabb is volt a munkanélküliség. A 90-es évek végén elkezdődött egy fejlődési folyamat, az pedig ennek a területnek köszönhető. Akkor kezdtek ide betelepülni cégek, de ipari parkká csak 2015-ben nyilvánítottuk a területet, újabb lehetőségeket adva. Most a küszöbén állunk egy csarnok és inkubátorház felépítésnek, amelyek munkahelyet teremtenek és iparűzési adóbevételt biztosítanak – hangsúlyozta a sümegi polgármester. Az alapkövet Nagy József főesperes kanonok áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik