Gondot fordítanak a kis- és középvállalkozásokra

2019.03.03. 20:00

Szépen fejlődik a sümegi ipari park

Az ipari parkban az alapkő letételekor Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára méltatta a város fejlődését is.

Tóth B. Zsuzsa

Cseresnyés Péter szerint a most induló beruházással is az innováció ösvényén tesz egy nagy lépést előre a város

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A várjátékok kopjatöréseit már régóta kedvelhetik a kisgyermekes családok, megújulóban van a Püspöki Palota, nívós fürdő és termál uszoda létesült és tudjuk, hogy a város átfogóan gondolkodik öröksége egészének rehabilitációjáról. Nem kevésbé fontos azonban, hogy Sümeg a meglevők mellé tudatosan újabb lehetőségek megteremtésére is törekszik. Az elmúlt évek helyi beruházásaiban szerepet kapott a tiszta energia, tárcánk egyik prioritása, az önkormányzati napelempark formájában. Szerepet kapott továbbá a tiszta ország célkitűzése, hiszen az ipari park több szereplője újrahasznosított alapanyagokra alapozza tevékenységét. Szerepet kapott még a tudás és a képzés, a köznevelési intézmények felújítása, fejlesztése során. Most pedig az új inkubátorház, az iparcsarnok és a kapcsolódó infrastruktúra, azaz a közművek és a feltáró út alapkőletételekor a kis- és középvállalkozásokra, illetve a vállalati innovációra fordít gondot a város. Magyarország versenyképességének, a gazdasági növekedés tartósságának kulcsa, hogy a kis- és középvállalkozások minél magasabb hozzáadott érték előállításával minél több innovatív megoldást alkalmazva pozicionálják magukat a hazai és nemzetközi piacon. Beszállító fejlesztési programunk, az ipar és a digitalizáció térhódításának támogatása, a generációváltás segítése az országos vállalkozói mentorprogram, a hazai és uniós pénzekre alapozó gazdaságfejlesztési pályázatok, valamint a kiterjedt vállalkozói hitelprogramok anyagi támogatást, valamint sok szakmai segítséget adtak ehhez és biztosítanak a jövőben is – mondta az államtitkár.

Cseresnyés Péter szerint a most induló beruházással is az innováció ösvényén tesz egy nagy lépést előre a város Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kiemelte a kis- és középvállalkozói szektor támogatói politika két eredményét. Mint mondta, 2018-ban a hazai közbeszerzések összértékének, 3294 milliárd forintnak az 58 százalékát kis és középvállalkozások nyerték el. Ez az arány soha nem volt még ilyen magas mértékű. – Mindazonáltal ezeknek az eredmények dacára is tengernyi teendőnk van még. Ma Magyarországon egy kis- és középvállalkozás egy nagyvállalathoz képest háromszor annyi munkaerővel állít elő ugyanakkora értéket. Ennek oka a nagyvállalatok technológiai és hatékonysági fölénye, a gépesítettségük, a robotizáltság, a digitalizáció és a munkaszervezés magasabb színvonala. Célunk e jelentős különbség áthidalása. Legfőbb eszközünk ebben a vállalati innováció. Egyfelől a korszerű eljárások meghonosítása, másfelől a saját innovatív megoldások kidolgozása. Sümegen mindkét téren adottak az inspiráló hagyományai. A most induló beruházással is az innováció ösvényén tesz egy jelentős lépést előre a város. A megszülető infrastruktúra ugyanis elhárítja a kis cégek innovatív törekvései elől a telephely hiányából fakadó akadályokat. Hívogató környezetet teremt a hatékony és előremutató működéshez, megvetve egy térségi jelentőségű tudás transzfer alapjait.

– A város közepén magasodó vár mindannyiunkat emlékeztethet arra, hogy Európának ebben a szegletében a tudatos, szorgalmas honpolgári igyekezet mindig is veszélynek volt kitéve. A magyarok ha egyik kezükkel építettek, a másikkal mindig készen állhattak a védekezésre. Ma sem ringathatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy ez másként volna. Van két veszély, amelyek ellen sem inkubátorházat, sem várat nem lehet építeni. Kultúránk, nemzeti hovatartozásunk viszonylagossá válása jelenthet veszélyt, amely saját hazánkban való kisebbségbe szorulás veszélyét jelenti. Májusban ki-ki újra ráncba szedheti az erőit, hogy ne a bevándorlás támogatók mondhassák meg, miként kell élnünk saját hazánkban. A másik veszélyforrás a demográfiai hullám. A családok védelme és a gyermekvállalás ösztönzése fő feladatunk. A családvédelmi akcióterv is ezt szolgálja, már jövőre 151 milliárd forint pluszforrással támogatja a családtámogató politikánkat – mondta Cseresnyés Péter. Hozzátette, hogy a gyermekvállaláshoz szükséges stabilitás megteremtéséhez nélkülözhetetlen a jól működő önkormányzatok és az élő, funkcionáló helyi közösségek munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!