egészséges finomságok

2019.07.26. 07:00

Különleges zöldségféléket is termesztenek a nyárádi önkormányzati gazdaságban

A hagyományos zöldségfélék mellett különlegességeket, lila kaliforniai paprikát és lila sárgarépát, illetve sárga céklát is termesztenek az önkormányzati gazdaságban.

Polgár Bettina

Lila kaliforniai paprika

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a nyárádi önkormányzat által működtetett gazdaság folyamatosan friss zöldséggel, gyümölccsel és húsáruval látja el a lakosságot. Pajak Károly, a település polgármestere kiemelte, mindig szívesen tesznek próbát új növények vetésével.

A szabadföldi növénytermesztés mellett fóliasátrat is használnak; idén többek között vajretket, salátát, zöldhagymát, paradicsomot, paprikát, sárga- és fehérrépát, zöldborsót, burgonyát és csemegekukoricát vetettek. Emellett ebben az évben újdonság náluk a sárga cékla, a lila kaliforniai paprika és a lila sárgarépa. Utóbbiból az elmúlt napokban már a pápai piacra is vittek, hiszen a nyárádi konyha szükségletei­nek fedezése mellett eladásra ugyancsak termel zöldséget-gyümölcsöt a település.

Újdonság a lila répa
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A polgármester érdeklődésünkre elmondta, a tavaszi esőzések nem kedveztek a cseresznyének, azonban a barack évek óta nem termett olyan szépen, mint idén. Lassan érik a körte, az alma és a szilva is a tekintélyes, félezer fát szám­láló gyümölcsösben. A termést helyben hasznosítják, a község lakóinak örömére.

Lila kaliforniai paprika
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A település vezetője rámutatott, az állatállományuk szintén gyarapodott az elmúlt időszakban, nemrég vásároltak egy tenyészbikát, a szarvasmarhák mellett pedig szabad tartású tojótyúkokat is nevelnek, valamint nagyon keresett a frissen vágott nyárádi csirke, ami néhány hétig még biztosan jól fogy majd a környéken élők körében.

Pajak Károly polgármester
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Pajak Károly megjegyezte, mind a növénytermesztés, mind pedig az állattenyésztés terén a vegyszerek mellőzésére törekednek, és helyben állítják elő az állatok takarmányát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!