A repcével végeztek

2019.07.18. 11:00

Végéhez közeledik az aratás Veszprém megyében

A végéhez közeledik az aratás, a megyeszékhely határában szerdán is dolgoztak a kombájnok.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A repce termésátlaga az átlagosnál alacsonyabb lett, az őszi búza mennyisége és minősége azonban megfelelő, közölte érdeklődésünkre Pintér Balázs, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. termelési igazgatója. A szakember elmondta, a társaság július elsején kezdte meg az aratást az őszi káposztarepce betakarításával, majd a munkát az őszi búzával folytatták.

Szerdán Veszprém határában aratták az őszi búzát a Mezőgazdasági Zrt. gépei
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Pintér Balázs elmondta, a repcét 440 hektárról takarították be, a termésátlag 3,8 tonna lett hektáronként. Az őszi búza esetében 900 hektáron arattak 7,2 tonna hektáronkénti termésátlaggal. A termelési igazgató közölte, az aratással várakozásaik szerint jövő hét közepére végeznek, ezt követően megkezdik a lucerna kaszálását.

Az őszi árpa 218 ezer hektáros termőterületének 90 százalékát már learatták hazánkban, és bár a hektáronkénti 5,5 tonnás termésátlag kissé elmarad a tavalyitól, a termés a vetésterület növekedése miatt már meghaladja a 2018-ast, eddig 1,08 millió tonna került a raktárakba – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI érdeklődésére. Őszi árpából a legmagasabb termésátlagokat Tolna megyéből jelentették 6,6 tonnával hektáronként.

Az őszi búza aratása is felgyorsult az elmúlt héten, 19 százalékon áll a betakarítás, a 950 ezer hektárt kissé meghaladó termőterületből 176 ezer hektáron végeztek az aratással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!