Megszűnt az otthoni tárolás

2019.08.02. 11:00

Az igényeknek csak a felét tudják kielégíteni hazai vöröshagymából

Megkezdődött a júniustól jellemzően augusztusig termő, úgynevezett áttelelő vöröshagyma betakarítása. A hazai hagyma már megjelent a piacokon és a boltok polcain – számolt be róla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A NAK tájékoztatása szerint az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés. A hazai termelők ­– a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai segítségével – a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon; ehhez egyebek közt technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy 10-12 kilogrammot tesz ki fejenként.

A hagymatermés döntő hányadát augusztusban takarítják be. Györgyi Péter, egy pápai zöldség- és gyümölcsbolt vezetője szerint a kedvezőtlen májusi időjárás miatt drasztikus árcsökkenés valószínűleg idén sem várható Fotó: Polgár Bettina/Napló

Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna az éves hazai termésmennyiség. Bár a vöröshagyma termőterülete az elmúlt esztendőkben fokozatosan csökkent, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hozamok emelkedtek. A területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban mintegy 1470 hektáron termesztették hazánkban. A fő vöröshagyma-termőterületek közé sorolandó Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun- Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.

A vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is, így a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyeznünk.

Györgyi Pétertől, a Vecsési Savanyúság nevű pápai zöldség- és gyümölcsbolt vezetőjétől megtudtuk, a magyar vöröshagyma ára az elmúlt éveket tekintve tavaly volt a csúcson, előfordult, hogy kilójáért közel 500 forintot kellett fizetni a vásárlóknak. Az árak megugrását az előző évben főként az aszályos időszak okozta. Azonban a szokásos éves mennyiség így is elfogyott, a vásárlók a drágulás ellenére ugyanúgy keresték és vitték a magyar vöröshagymát.

A boltvezető rámutatott, jelenleg 400 forint körül mozog a magyar hagyma kilója, a drága munkaerő és a kedvezőtlen májusi időjárás miatt azonban drasztikus árcsökkenés valószínűleg idén sem várható. Mint mondta, a hagymatermés döntő hányadát augusztusban takarítják be, így messzemenő következtetéseket még nem igazán lehet levonni, annyi azonban sejthető, hogy a tavalyinál jobb lesz a termés, de nem kiugróan, inkább csak a közepes mértéket éri majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!