fenntartható regionális iparfejlesztés

2019.08.22. 17:30

Nemzetközi szinten is példaértékű Ipar 4.0 fejlesztési modellt hozna létre a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem nyerte meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program pályázatát.

Horváth Virág

20190822 Veszprém a Pannon Etgyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program pályázatán nyert támogatást. Magyar Attila, Szabó István, NKFIH elnökhelyettes és Gelencsér András rektor Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Az egyetem projektjéről sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön a Műszaki Informatika Kar épületében.

Az ipar digitális transzformációjához kapcsolódva fenntartható regionális iparfejlesztést elősegítő kutatás-fejlesztésre fókuszál a Pannon Egyetem új projektje, amely a nyertes pályázatként valósulhat meg. A műszaki innováción és alkalmazott gazdasági megoldásokon alapuló tervezett Ipar 4.0 fejlesztések – a szektor vállalati szereplőinek bevonásával – erősödő gazdasági és társadalmi hatást generálnak nemcsak regionális, hanem országos szinten is.

Fotó: Penovác Károly6Napló

- A Pannon Egyetem meghatározó tudásközpontja a régiónak a kutatás-fejlesztés és innováció területén is. A most odaítélt támogatással az egyetem továbbfejlesztheti a digitális megoldásait, ezáltal elősegítve az ipari szereplők innovációs képességeit – hangsúlyozta Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese a sajtótájékoztatón.

A tématerület szakmai vezetője Szalai István irányításával jelent projektben megtörténik a bevont vállalkozások Ipar 4.0 érettségének felmérése, barna mezős Ipar 4.0 alapú megoldások fejlesztése, garantálva a kutatási tevékenységek piaci hasznosítását.

Fotó: Penovác Károly6Napló

Az eredmények azt bizonyítják, hogy minden adott ahhoz, hogy az egyetem Mérnöki Karának szakértői, a Műszaki Informatikai Kar kutatói a Gazdaságtudományi Karral együttműködve a most induló kutatás eredményeként egy nemzetközi szinten is példaértékű regionális Ipar 4.0 fejlesztési modellt hozzanak létre.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a sajtótájékoztatón kiemelte, az intézmény eddigi eredményes kutatási és innovációs tevékenysége szilárd alapot ad olyan doktori témák kiírására és megvalósítására, amelyek ipari fókuszú igényeket fogalmaznak meg.

Fotó: Penovác Károly6Napló

Abonyi János a projekt helyettes szakmai vezetője a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy ahhoz, hogy a globalizációnak az előnyeit láthassuk, nagyon komoly hozzáállási problémákat is meg kell oldani, és különösen akkor, ha egy régiót szeretnénk ilyen szempontból fejleszteni. Ez a projekt leginkább egy regionális gazdaság-fejlesztési program. – Úgynevezett glokális gondolkodással kell élnünk, és ez a projekt alap gondolata, hogy úgy fejlesszük a régiót, hogy minél inkább képes legyen arra, hogy a negyedik ipari forradalomnak az aktív szereplője legyen – tette hozzá Abonyi János.

A Pannon Egyetem robotika laborjában a sajtótájékoztatót követően Magyar Attila egyetemi docens vezette körbe az érdeklődőket Fotó: Penovác Károly/Napló

Az egyetem által elnyert támogatás összege 400 millió forint, a projekt futamideje 12 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!