Gondot jelent a magas vízszint

2019.09.20. 14:00

Elégedettek a balatoni strandokon a növekvő bevételekkel

A hazai meteorológiai mérések 1901-es kezdete óta a második legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon. Az év első hőhulláma június közepén volt, júniusban minden nap középhőmérséklete az éghajlati normál felett alakult. Talán a meleg nyárnak is köszönhető, hogy a megye strandjainak látogatottsága idén is nőtt.

Sági Ági

A zánkai strandon idén nem emeltek árat, de a bevételük néhány százalékkal nőtt Fotó: Sági Ági/Napló

Fotó: Sági Ági/Napló

– Nálunk volt egy nyolcszázalékos jegyáremelés a strandszezon elején, de már látjuk, hogy strandjaink bevétele ezt jóval meghaladóan, összesen 14 százalékkal nőtt. A nagy tömeg minden évben július közepén érkezik és augusztus 20-ig marad, ha ebben az időszakban egy hosszabb esős, hideg időszak van, akkor a bevételeink is alacsonyabbak – mondta Keszey János, Balaton­almádi polgármestere.

Balatonalmádiban a Wesselényi strandra látogattak legtöbben, és itt is volt a legnagyobb a növekedés.

A zánkai strandon idén nem emeltek árat, de a bevételük néhány százalékkal nőtt Fotó: Sági Ági/Napló

Zánkán és Almádiban is gondot okoz a magas balatoni vízszint. Almádiban az árkokban pang a víz, Zánkán a partvédő művek karbantartása is nehézkessé vált.

– Várjuk, hogy pályázati források nyíljanak a magas vízszint okozta gondok orvoslására. Nálunk a parti sétányt és a partvédő műveket is meg kellene emelni, a kőszórást növelni. A strand mélyebben fekvő területei is vizesek, ezeken tereprendezésre lenne szükség. Nálunk az áramlási viszonyok kedvezők, így az iszaposodás nem okoz akkora gondot, de egy mederkotrás lassan itt is aktuálissá válik. A zánkai strandon idén nem emeltünk árat, de a bevételünk néhány százalékkal nőtt – tudtuk meg Filep Miklóstól, Zánka polgármesterétől.

Az északi part strandjai jellemzően szezonon kívül is nyitva vannak, bár a szolgáltatások általában nem elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!