hirdetés

2019.09.25. 06:00

Lehet egyszerre több hitelem?

A fenti kérdésre a válasz röviden: igen. A kérdés valójában nem az, hogy lehet-e egyszerre több hiteled, hanem az, hogy mennyi; erre a válasz azonban nem egyszavas lesz, és ha tovább olvasol, az is kiderül, hogy miért.

Az, hogy lehet-e egyszerre több hiteled, leginkább a jövedelmi helyzetedtől függ, hiszen minél magasabb összeget tudsz igazolni, annál magasabb hitelösszeget igényelhetsz. Olvashattál már a JTM szabályozásról, de a blogunkban is találsz róla leírást; kimondja, hogy a jövedelmednek maximum az 50%-át fordíthatod törlesztésre, illetve magasabb besorolás esetén 60%-át. Ha magas a jövedelmed, akkor gond nélkül lehet a lakáshiteled mellett akár két személyi kölcsönöd és egy hitelkártyád is. Ha viszont az igazolható jövedelmed a minimálbér szintjén van, akkor mindegy, mennyit kapsz még mellé, mivel ezt a bankok nem fogják figyelembe venni.

Tegyük fel, hogy a jövedelmed elegendő ahhoz, hogy egyszerre több hiteled is lehessen. Ebben az esetben lényeges tudnod, hogy ha egy második jelzáloghitelt vennél fel az ingatlanodra, mert – szintén tegyük fel – az értéke elég magas, a korábbi hiteled összege pedig alacsony, akkor azt egy másik bank nem valószínű, hogy meghitelezi neked, mert csak másodlagos jelzálogjog-gyakorló lehetne. Érdemesebb inkább a korábbi bankot megkeresned a kérelmeddel.

Mint láthatod, nem is kérdés: lehet egyszerre több hiteled, de ehhez az sem árt, ha a megfelelő hitelkonstrukciót választod, és csak addig nyújtózkodsz, ameddig a takaród ér. Vigyázz azonban, hogy nehogy adósságspirálba keveredj ezáltal, mert abból nagyon nehéz kikeveredni; inkább váltsd ki a hiteleidet egy adósságrendező konstrukcióval, így nem csak plusz összeghez juthatsz, de a pénzügyi helyzetedet is leegyszerűsítheted!

A megfelelő konstrukció kiválasztásához oldalunk segítséget nyújt: válaszd ki azt a hiteltípust, amelyikre szükséged van, majd hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait, és válassz! Ha kérdésed van, keress bennünket elérhetőségeinken, és tedd fel nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!