ízletes helyi nedűk

2019.10.14. 11:30

Ünnep a Somlón: juhfark a világ élvonalában

Unikális termőhelyen, unikális bor készül, így érvelt Tornai Tamás borász, a nevét viselő pincészet tulajdonosa, a Somló zászlósboráról, a juhfarkról szombaton, az ősi fajta ünnepén, ahol kitűnő programok mellett az országból 16 borász 25 nedűjét kóstolhatta meg a szép számú érdeklődő.

Kovács Erika

Dobosi Dániel borász, Szentantalfáról hozta el a juhfarkot, amit szívesen kóstoltak meg az érdeklődők

Fotó: Kovács Erika/Napló

- Benne van az élet, a születés, az öröklés, küzdelem, és öröm, és a gazdagság. Nem harsogó, visszafogott, simulékony fajta, a termőhelyi körülményeket kitűnően megmutatja, így unikális, érvelt Tornai Tamás, a pincészeténél rendezett, negyedik Juhfark ünnepen. Kiemelte, a fajta különlegességét jelzi, hogy pincészetük e fajtával az elmúlt öt évben, háromszor nyerte el a legjobbnak járó trófeát a legnagyobb borászati világversenyen, 15 ezer bor közül.

A szegedi Miklós Claudiának és Mucsi Dánielnek Tomcsányi Árpád, somlói borász kínálja a finom nedűt
Fotó: Kovács Erika/Napló

Mint mondta, a világon levő, 160 hektárnyi juhfark döntő része a Somlón van. Az 560 hektáros Somlói -borvidék 480 hektárján találhatóak a somlói ültetvények, ahol 120 hektáron terem juhfark. A Tornai pincészet 60 hektárján, 20 hektáron termesztik ezt az ősi fajtát, nemrég végeztek a betakarítással, a must cukorfoka 20 fok feletti. Ez a fajta nyomokban a hegytetőn, a több száz éves tőkékben is fellelhető.

Juhfarkot termelő borászok egy csoportja a Somlón, a fajta hétvégi ünnepén, a Tornai Pincészetnél
Fotó: Kovács Erika/Napló

A borász édesapjával 1995-ben hozta létre e fajta törzsültetvényét. A mostani évjáratról aláhúzta, kedvező, szőlőérlelő ősz van, kitűnő évjárat ígérkezik a somlói boroknál. A köszöntő után Tornai Tamás és Bányai Gábor borszakértő vezetésével a közönség megkóstolhatta az elmúlt tíz év juhfark termését, Fiáth Attila nemzetközi borász pedig más vulkanikus termőhelyek nedűivel hasonlította össze a Somló zászlósborát, majd az izgalmas dűlőtúrán a termőhelyet nézhették meg az érdeklődők, akiket gasztro élményekkel is megleptek: helyi, és környékbeli gazdaságokból való finomságokat kínáltak nekik. A szegedi Miklós Claudia és Mucsi Dániel érdeklődésünkre elmondta, fantasztikus borászok, kitűnő italait, csodás helyen kóstolják.

Dobosi Dániel borász, Szentantalfáról hozta el a juhfarkot, amit szívesen kóstoltak meg az érdeklődők
Fotó: Kovács Erika/Napló

-A juhfark kedvencünk, fanyar, száraz, a Somló gyönyörű, 30 éve idejárunk, csupa romantika, nyugalom, érvelt a martfűi Dénes Márta, és férje, Dénes Zoltán, akik kutyájukkal, Akvával érkeztek. A szentendrei Koncz Sándor, és felesége az ültetvények között kóstolgatta a juhfarkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!