országos körkép

2019.11.16. 07:00

A mézfogyasztást népszerűsítették a programmal

Pénteken rendezte meg az Európai mézes reggeli elnevezésű programot az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium. A kezdeményezéssel a mézfogyasztást népszerűsítették.

Polgár Bettina

Az akció alapötletét a Szlovén Mézes Reggeli nevű program tizenkét éves gyakorlata adta, amelyet mára Európai mézes reggeli néven több uniós tagország is átvett.

Hazánkban 2014. november 21-én szerveztek először ilyen eseményt az ország több megyéjében, összesen 67 iskolában. Az oktatási intézményekben helyi méhészegyesületek, termelők és megyei szaktanácsadók segítségével ismerkedhettek meg a gyermekek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal, illetve meg is kóstolhatták azokat. A fiatalok többek között mézes teát és mézes kenyeret fogyaszthattak, emellett a méhek életébe is betekintést nyerhettek.

Az Európai mézes reggeli azóta egyre népszerűbb hazánkban, tavaly 1011 hazai óvodában és iskolában jártak a méhészek, így közel 166 ezer gyermek kapott mézes reggelit. Az idei adatok várhatóan még ezt is túlszárnyalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!