hirdetés

2019.11.14. 14:24

Bakony Ipari Kerámia Kft. – Veszprém: Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Széchenyi 2020 program keretében elnyert támogatással

GINOP-1.2.1-16-2017-00627

A veszprémi telephelyű Bakony Ipari Kerámia Kft. termelési kapacitásainak bővítésébe kezdett 2017. év elején. A projekt célja különböző gyártást támogató, ill. ehhez kapcsolódó berendezések beszerzése.

Társaságunk korábbi beruházásában jelentősen megnövelte a termeléséhez szükséges alapanyag gyártását. Ez az alapanyag több mint 90% tartalmú alu-oxidból áll. Ahhoz, hogy a drága alapanyagból kiváló minőségű termék szülessen fontos az alapanyagok minőségének vizsgálata. Pályázati támogatással beszerzésre került egy csúcsminőségű szemcseméret-eloszlást vizsgáló berendezés, ami a mai kor színvonalának megfelelően biztosítja a szükséges alapanyag vizsgálatokat.

A beruházásban szereplő sajtológépek magas nyomáson végzik az alu-oxid tartalmú kerámia elemek formára sajtolását. Ez különlegesen magas minőségi követelményeket biztosít, amivel javul a kerámia termékek szerkezeti sajátossága, szigetelő képessége, kopásállósága.

Ahhoz hogy ezek a tulajdonságok a végtermékben maradéktalanul megmaradjanak, megfelelő égetési körülmények között kell a nyers termékeket, un. szinterelésnek (magas hőfokú, nagyságrendileg 1600 oC hőkezelésnek) alávetni. Ezen a hőfokon a nyers alu-oxid termékekben kialakul egy, un. üveg fázis, ami lehűléskor speciálisan kristályosodik. Ez a különleges szerkezet biztosítja a kerámia termékek speciális tulajdonságait. Ezt segíti a pályázati támogatással beszerzett égető kemence, amiben tetszőleges hő-profillal (különböző felfűtési/lehűtési sebességgel, hőn-tartással) fűthetjük, ill. hűthetjük a termékeket.

Az égetett kerámia termékeket különböző köszörűgépekkel is meg kell munkálnunk annak érdekében, hogy a felületi minőségükön javítsunk. Ezt a célt szolgálják a megvásárolt csúcsnélküli köszörűgépeink.

Társaságunk elkötelezett a környezettudatos működés mellett, így mind a technológiai fejlesztéseknél, mind a jelen kapacitás bővítésénél is kiemelt figyelmet fordítunk erre a kérdésre. A nyers megmunkálás, kerámia sajtolás, során elkerülhetetlen a sajtolásra kerülő alapanyag kiporzása. A porterhelést elszívó berendezések üzembe állításával csökkentjük az előírt szintre. Így pályázatunkban több porelszívó berendezést is beszereztünk.

A két éves kapacitásbővítési munka eredményeképpen a Társaság jelentősen megnövelte a magas alumínium-oxid tartalmú, precíziósan megmunkált műszaki kerámia termékek gyártási lehetőségeit. Ezek a termékek megfelelő égetett sűrűséggel, felületi érdességgel és méretpontossággal rendelkeznek az egyéb elvárt szigetelési és kopásállósági tulajdonságok mellett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!