a vásárlást segítik

2019.12.17. 11:00

Térképen kereshetők a halárusító pontok

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) létrehozott egy interaktív térképet, amelynek segítségével a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat. Hazánkban karácsonykor hagyományosan a legnépszerűbb a ponty, ami a teljes fogyasztás 65–75 százalékát adja, de sokan keresik az ünnepekre a hazai szürke, illetve afrikai harcsát is. Emellett népszerű a kárász, a keszeg, a busa és az amur is, főleg feldolgozva, szeletelve és filézve.

Molnár Sándor

Forrás: pixabay.com

Ilyenkor kerül a pultra az év közben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is. A karácsonyi vásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat. A Ma-Hal tagszervezetei több mint 50 településen közel 80 halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halfajokat a karácsony előtti héten.

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30–35 százaléka. Folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, ami jelenleg 6,7 kilogramm/fő/év. Ez az 1990-es években még 2 kg/fő/év volt. A változás szembetűnő, de még így is nagy elmaradásban vagyunk az EU-átlagtól, ami 25 kg/fő/év – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. Megyénkből halárusító pontként a veszprémi Halker Kft. szerepel az említett térképen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!