Ott tartaná, visszahívná?

2020.01.29. 11:00

Szakmai fórumot tartottak Veszprémben a nyugdíjas- foglalkoztatás előnyeiről

A nemzetközi tapasztalatok, a kutatások és a gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a nyugdíjasok érdeklődnek a munkavállalás iránt.

Molnár Sándor

Bak Klára a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. munkatársának előadása a szakmai fórumon

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) „Miért éri meg? – Ott tartaná? Visszahívná? Rugalmasan foglalkoztatná?” címmel közös rendezvénysorozaton ismerteti az időskori munkavállalásban rejlő szerteágazó lehetőségeket a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetőivel, illetve a nyugdíjasokkal. A legutóbbi fórumot Veszprémben tartották.

A Pannon Egyetem E épületében rendezett szakmai esemény kapcsán Bak Klára a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. munkatársa elmondta, hogy a céljuk az, hogy a helyi vállalkozókat, illetve a nyugdíjasokat tájékoztassák azokról a foglalkoztatási lehetőségeikről, amelyek a két csoportot közösen érintik. Így szó esett a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetben történő nyugdíjas foglalkoztatásról, illetve a munkajogi viszonyról is.

A tájékoztatósorozatra azért van szükség, mert 2019. január elsejétől módosult a jogszabály a nyugdíjas foglalkoztatás terén, és azt tapasztalják, hogy van egyfajta bizonytalanság a nyugdíjasok és a vállalkozások körében is, hogy milyen lehetőséget válasszanak. Mivel a fórumon szakszerűen ismertetik a lehetőségeket, ezért ez segíthet mindkét félnek. Elhangzott az is, hogy a nemzetközi tapasztalatok, a kutatások és a gyakorlat ugyancsak azt bizonyítja, hogy a nyugdíjasok érdeklődnek a munkavállalás iránt. Sokan szeretnének még aktívak maradni, és bár nem biztos, hogy nyolcórás munkarendben, de valamilyen rugalmas keretben szívesen dolgoznának még. A vállalkozások pedig szívesen foglalkoztatják a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti tagokat, mert nagyon megbízható munkaerőnek számítanak.

Bak Klára a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. munkatársának előadása a szakmai fórumon
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke megjegyezte, hogy a fórum általánosságban mutatja be a 2020-as lehetőségeket, hogy hogyan lehet nyugdíjasokat foglalkoztatni munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, vagy nyugdíjas szövetkezeti tagságon keresztül. Minden megyeszékhelyen és a nagyobb városokban tartanak szakmai előadásokat, mert a KSH adatai szerint 2018 januárjában mintegy 2,6 millióan részesültek nyugdíjban és egyéb ellátásban az országban, akiknek csak négy-öt százaléka van jelen a munkaerőpiacon. Azt szeretnék, ha ezzel a fórummal szélesebb körben megismerhetnék az érintettek a lehetőségeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!