Körkép

2020.02.06. 07:00

Mérföldkőhöz érkezik a mindennapi bankolás

Várhatóan március elejétől a hét minden napján öt másodpercen belül célba érnek a 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalások. Az új rendszer elindulása éves szinten 8 százalékkal, ötéves távlatban pedig közel 80 százalékkal csökkentheti a készpénzállományt.

NA

Az új rendszer elindulása éves szinten nyolc százalékkal, ötéves távlatban pedig közel 80 százalékkal csökkentheti a készpénzállományt

Forrás: Shutterstock

Teljesen átalakulhat a lakossági bankolás a jövőben. Várhatóan március elején elindul az azonnali fizetések rendszere, amelynek köszönhetően a lakossági átutalások pillanatokon belül megérkeznek a célszámlára.

– Az öt másodperces utalási idővel az új rendszer versenyképes alternatívája lesz a készpénzes fizetésnek. Részben a gyakori készpénzes fizetések miatt évek óta gyarapodik a magyarországi készpénzállomány. December végén meghaladta a 6600 milliárd forintot, ami éves szinten 8 százalékos, 2014 végé­hez képest pedig közel 80 százalékos növekedést jelent.

A készpénzállomány fenntartása pedig nagyon drága – mondta el Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője, aki szerint ahhoz, hogy az azonnali fizetési rendszer valóban visszaszorítsa a készpénzt, megfelelően vonzó díjakon kell „adniuk a bankoknak”, és esetleg a jövőben megjelenhetnek az olyan csomagok, amelyeknél fix díjért – a számlavezetés és bankkártyahasználat mellett – adott mennyiségű átutalást lehet indítani.

Az új rendszer elindulása éves szinten nyolc százalékkal, ötéves távlatban pedig közel 80 százalékkal csökkentheti a készpénzállományt Fotó: Shutterstock

– Most sok számlánál külön-külön kell fizetni egy utalásért. A különböző bankszámlák közötti különbségek éves szinten akár tízezres nagyságrendűek lehetnek. Például akad bank, amely egy kisebb használt autó vásárlásához szükséges kétmilliós összeg utalásáért akár négy-ötezer forintot is elkér – fogalmazott Trencsán Erika.

A szakértő szerint egyelőre kérdés, milyen díjakkal jelennek meg a bankok, mindenesetre a jövőben érdemes lesz a pénzintézetek kínálatát átböngészni, mert könnyen lehet, hogy megjelennek új és a jelenleginél olcsóbb bankolást biztosító csomagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!