régi problémát oldanak meg

2020.02.20. 15:43

Működik az első korszerűsített kazán az ajkai erőműben, még idén megszűnik a pernyekibocsátás

Hatmilliárd forint értékű beruházás részeként befejeződött az ajkai erőmű 10-es számú kazánjának a korszerűsítése, amely megkezdte próbaüzemét február 17-én.

Kovács Erika

20191001 Ajka Sajtótájékoztató az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. korszerűsítéséről Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

A felújítás az erőmű komplex modernizálási programjának egyik legfontosabb lépése. Idén várhatóan megszűnik a pernyekibocsátás Ajkán, közölte a cég kommunikációs társasága.

Tájékoztatásuk szerint a rekonstrukcióval tovább javul az erőmű környezetvédelmi teljesítménye. Mint közölték, eddigi legfontosabb mérföldkövéhez érkezett az ajkai erőmű korszerűsítési programja a 10-es számú kazán modernizálásával. A teljes felújításon átesett energiatermelő egység január 20-án megkapta a próbaüzemi engedélyt, majd az ellenőrzések után megkezdődtek a meleg üzemi próbák, és február 17-étől maximális teljesítményszinten zajlik a kazán próbaüzeme.

Az erőmű 10-es kazánjának felújítása tavaly ősszel kezdődött meg a Bakonyi Erőmű Zrt. mintegy hatmilliárd forint értékű beruházás sorozatának részeként. A kazánból kibontott 120 tonna acél helyére 150 tonna acélt építettek be a szakemberek, a szereléshez 15 kilométernyi villamos-, és irányítástechnikai vezetéket építettek ki, valamint mintegy 1300 négyzetméter hőszigetelés és lemezburkolat készült el. A munkálatoknál gyakran 110 ember dolgozott.

Az ajkai erőműnél a korszerűsítés 2018 tavaszán kezdődött. Először a kéményeket tisztították meg, majd modernizálták a 10-es kazánt. Idén májusban a felújítást a 12-es kazánnal folytatják, ami az őszi fűtési szezonban már megújultan áll a lakosság rendelkezésére. 2020 végére várhatóan teljesen megszűnik a kazánok okozta pernyekibocsátás Ajkán, és az erőmű sokkal kedvezőbb környezetvédelmi mutatókkal szolgálja ki lakók távhőigényét, és így termeli a villamos energiát.

A zrt. célja az is, hogy fokozatosan megszüntesse a szénfelhasználást az erőműben, így tovább növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomassza részarányát, és kis mennyiségben úgynevezett SRF (vonatkozó szakhatósági engedélynek megfelelően. Az SRF (Solid Recovered Fuel) tüzelőanyagot is hasznosítanak. Ez utóbbi felhasználásának mértéke jelenleg öt százalékot tesz ki, a szakhatósági engedélynek megfelelően. Az SRF olyan papírból, és nem újrahasznosítható műanyagból álló keverék, ami szigorú bevizsgáláson és termékminősítési eljáráson esik át. Ennek a klórmentes, kereskedelmi forgalomban értékesíthető tüzelőanyagnak a felhasználása Nyugat-Európában széles körben elfogadott, alkalmazásával kedvező környezetvédelmi mutatók mellett, jelentős mennyiségű fosszilis energiahordozó váltható ki. A széntüzelés kiváltása pedig tovább segíti az erőmű környezetvédelmi mutatóinak javítását is.

Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója aláhúzta, a február 17-től maximális terhelés mellett zajló próbaüzem elindításával az erőmű átvételekor tett vállalásaik egyik legfontosabb állomását teljesítették. -A korábbi korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb, mint felére csökkent a környezetvédelmi-határérték túllépés, de a környezetterhelés további mérsékléséhez alapvető a kazánpark rekonstrukciója. Mindez megerősített minket abban, hogy a modernizációs programot folytatjuk, a korszerűsítés után a kazánok jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett működnek, fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!