Pályázatok és ötletek a zeneipar megsegítésére

2020.09.12. 07:00

Veszprémben tartják meg a Music Hungary konferenciát

Veszprém ad otthont a Music Hungary Szövetség novemberi konferenciájának, amelyen a magyar zenei ipar koronavírus okozta válságából kivezető utat keresve egyebek közt a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsa öt százalékra való csökkentésének lehetőségét vitatják meg.

Osváth Sarolta

Egy asztalnál az EKF és a zenei szakma képviselői: Navracsics Tibor, Weyer Balázs, Demeter Szilárd és Puskás Péter

Forrás: EKF

– Nagyon örülünk neki, hogy a Music Hungary Konferencia Veszprémben lesz, számunkra nem is volt kérdés, hogy az UNESCO A zene városa címének elnyerése után a magyar zeneipar legjelentősebb találkozójának városunkban a helye – mondta Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF-program kormánybiztosa.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a zene az egyik legfajsúlyosabb eleme a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programnak is. Mint elmondta, 2023-ra azt szeretné elérni, hogy a városban egy nap se teljen el élő zenei megmozdulás nélkül. – A Music Hungary Konferencia Veszprémbe költözése egy folyamat része. A Bakony és a Balaton térségében olyan gazdasági modellt szeretnének megvalósítani, amely a Közép-Európában megszokottnál jóval nagyobb mértékben épít a kreatív iparra – hangsúlyozta a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa.

Egy asztalnál az EKF és a zenei szakma képviselői: Navracsics Tibor, Weyer Balázs, Demeter Szilárd és Puskás Péter Fotó: EKF

A konferenciára a kormány véleményezi az elkészült magyar könnyűzenei stratégiát, s addigra körvonalazódnak a 2021–2025 közötti időszak pénzügyi pillérei is – jelentette be Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene és a kortárs popkultúra megújításának és társadalmasításának koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

– Most azonban a legégetőbb kérdés, hogy mi legyen, ha a koronavírus-járvány miatt a játszóhelyeket ismét be kell zárni. A hazai zeneipar megsegítésére várhatóan a jövő héten kiírják az 1,4 milliárd forintos klubtámogatási pályázatot, amely a pandémia második hullámában a járványügyi biztonsági és infrastrukturális fejlesztések megvalósítását szolgálja. 450 millió forint jut a rendezvénytechnikusoknak, valamint szintén pályázat útján a magyar könnyűzene elmúlt fél évszázadának örökségét bemutató virtuális gyűjteményt hoznak létre legkésőbb 2023-ra – mondta Demeter Szilárd.

Weyer Balázs, a Music Hungary elnöke szerint a novemberi rendezvény központi kérdése lesz „a hogyan tovább?”. A szövetség felkérte a PricewaterhouseCoopers Magyarország szakértőit, hogy vizsgálják meg a koncertek és a zenei fesztiválok áfája csökkentésének lehetőségét, egységesen öt százalékra. Ezzel a szektor összes szereplője jól járhat – mutatott rá Szilágyi Dávid, a PwC Magyarország szakértője. Puskás Péter énekes, a The Biebers zenekar frontembere megerősítette, hogy a szakmának nagy szüksége van a segítségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!