a képzési rendszerről is tájékoztatást kaptak

2020.10.19. 14:00

Különféle hivatásokkal ismerkedhettek az érdeklődők a veszprémi Szakmák délutánján

A korábbi évek sikere nyomán a szakképző intézmények és az általános iskolák egyaránt nagyon várták idén is a Szakmák éjszakája elnevezésű rendezvényt, az ahhoz kapcsolódó számtalan lehetőséget, amikor bárki testközelben próbálhat ki annyi szakmát, amennyi az idejébe belefér az esemény délutánján, estéjén.

Őrsi Ágnes

20201015 Veszprém Szakmák délutánja a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarában Juhász Viktória fodrász és Horváth Anna modell Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Mindezt most meghiúsította a járványveszély. Azért, hogy mégis legyen ilyen ismerkedési lehetőség, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghirdette a Szakmák délutánját a veszprémi székházában.

Jelentkezni és regisztrálni a rendezvényre a kamara honlapján lehetett, majd a pályaorientációval foglalkozó kollégák gyűjtötték össze, kik férnek még bele a fogadható csoportokba. Sávos érkezéssel számolva pénteken és ma 75-75 tanuló vehetett, vehet részt a találkozón (egy-egy szülő kíséretében) úgy, hogy az egészségbiztonsági feltételek is teljes mértékben biztosítottak legyenek. Hamar elfogytak az érdeklődőknek szánt helyek, ennek megfelelően Veszprém megye számos települését képviselték a rendezvény résztvevői.

A kihelyezett különféle tájékoztató táblák szerint a turisztikai technikus, a fodrász, a kozmetikus technikus, a villanyszerelő, a hegesztő, a kéz- és lábápoló technikus, a pincér-vendégtéri szakember, a bádogos, a kisgyermekgondozó-nevelő, továbbá a divatszabó szakma képviselői várták a kíváncsi fiatalokat és szüleiket, valamint minden korábbi szakmabemutatóhoz hasonlóan ezúttal is jelen volt a Herendi Porcelánmanufaktúra. Természetesen minden tájékoztató és érdeklődő maszkot viselt.

Az asztalok körüli nagy csoportosulások mutatták, milyen nagy szükség van ezekre a tájékoztató rendezvényekre. Egy későbbi időpontban tartották meg a szakképző intézmények hasonló körben szervezett bemutatkozását, a Szakmák délutánjának sikeréből pedig az következik, hogy november végén valószínűleg újra megrendezik a találkozót – mondta a Naplónak nyilatkozva Rábai Veronika, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) szakképzési irodavezetője.

A szakmabemutató délutánok részét képezik a szülői értekezletek, melyeken a kamara tanácsadói ismertetik a jelenlévőkkel az új szakképzési rendszert, valamint a szakmatanulási lehetőségeket, egy kamaszcoach, mediátor pedig arról tart előadást, hogy miért fontos az önismeret a pályaválasztás kapcsán is. Emellett a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa egyéni tanácsadással segítette, segíti a pályaválasztásban bizonytalankodó fiatalokat.

A VMKIK székházában ma is lesz szakmabemutató a délután folyamán hasonlóan változatos és hasznos programmal, a kipróbálható szakmák köre pedig bővül az asztalossal, illetve az autószerelővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!