hirdetés

2020.11.18. 15:46

Álmaid étkezője csak Rád vár!

Vajon melyik helyiség az otthonok szíve, lelke, központja, nem egyszer tényleges középpontja? Ahol összegyűlik a család, ahova szívesen telepszenek be a barátok, ahol tetten érhető az „itthon” érzés. A nappali lenne ez? Nem rossz tipp, de nem mindenhol adott a jelenléte. A hálószoba? Fontos helyiség, nem kétséges, de mégsem ez a centrum. A fürdőszoba? Igaz, ide jóformán mindenki betér egyszer, kétszer a nap folyamán, de azért a csoportos időtöltés mégsem szokványos. Akkor mi marad? Persze, hogy az étkező!

Wide angle shot of modern open living room with white wooden table and grey kitchen counters in minimalistic Scandinavian design lit by sunlight, copy space, nobody

Konyha, étkező, nappali egyben?

Kisebb lakásokban nem különíthető el egymástól az étkező és a konyha. Ekkor a közösségi tér nappali funkciót is betölt. Az étkezőasztal köré gyűlik a család, vagy egyesével, vagy csapatosan. Az ételek, italok mellett jól esnek a beszélgetések, így aztán a baráti összejövetelek sem kezdődhetnek és végződhetnek máshol.

Nagyobb ingatlanoknál könnyebben megosztható a tér. A főzőfülke ekkor egy az egyben elszeparálható, és nem egyszer maga az étkező is külön helyet nyerhet. Ekkor pláne hangsúlyossá válik a közösséget hívogató tér, aminek nemcsak a táplálkozás biztosítása a fő funkciója. Pontosabban nemcsak a fizikai táplálás. A lelki gyarapodás is itt érhető tetten.

Vagyis központi, középponti helyiségről van szó.

Így aztán nem csoda, hogy számtalan étkezőgarnitúra, asztal-szék kombináció elérhető a piacon.

A berendezés nem pusztán stílusosság kérdése. Annál kicsit több, és ez épp a helyiség jelentőségéből fakad. Az otthonos, azaz vonzó, barátságos, harmonikus, kedves környezethez nagymértékben hozzájárulnak a bútorok, illetve azok minősége, milyensége, kivitele, színe stb. Az összhang megteremtéséhez jó taktika szettekben gondolkodni, amelyek alapban illeszkednek egymáshoz. De persze a vállalkozó szelleműek egyesével is összeválogathatják étkezőjük bútordarabjait.

Inkább praktikus vagy inkább esztétikus elrendezésű a közelítően tökéletes étkező?

Egyik sem és mindkettő. A teljes elégedettséghez az egyensúly elérése a cél. Márpedig ez kizárólag úgy jöhet létre, ha olyan garnitúra alkotja a helyiség velejét, ami sem stílusosságban, sem hasznosságban nem szenved hiányt.

Hogy léteznek-e ilyen alternatívák? Még jó, hogy igen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!