siker

2020.11.13. 16:00

Veszprémi vállalkozás kapta a Magyar Turisztikai Szövetség különdíját

Különdíjat nyert a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség idén Zöldben utazunk címet viselő CheckINN GREEN pályázatán a Túrajó sétákat szervező vállalkozás, méghozzá a Bögretúr elnevezésű kezdeményezésével és az arra épülő városnéző sétákkal.

Rimányi Zita

Forrás: Raffai Csilla

Járnak a bögrék kézről kézre címmel nemrégiben és a program indulásakor, azaz két éve is írtunk már a Bögretúrról. A lényege, hogy a kávézókban, a bárokban elvitelre kapható italokat papír és műanyag sétálópoharak helyett kérhetjük porcelánbögrékbe is, amelyeket felajánlások révén gyűjtöttek a szervezők. Népszerűek az egyszerhasználatos poharakat kiváltó, használatuk visszaszorítását segítő közös bögrék, jó lenne, ha többen ismernék ezt a veszprémi környezetbarát kezdeményezést és több vendéglátóhely csatlakozna a rendszerhez. Ezt most a különdíj is segíti.

A Bögretúr egy zöldmegoldás. Ötletgazdája Raffai Csilla, a Túrajó séták szervezője. Az idegenvezetés, a városnéző séták mellett ugyanis környezetvédelmi szemléletformálással is foglalkozik. Az akciót 2018. szeptember 20-án, a takarítási világnap alkalmából indították útjára. Először összegyűjtötték a két, két és fél decis porcelánbögréket. Bárki adhatott le olyat, amit otthon nem használt. A bögrék azóta körforgásban vannak. Népszerűek, főleg a veszprémi egyetemisták körében. Turisták is szívesen használják ezeket, a Bögre és Te-a Jókai utcán című városnéző sétához például teával töltik tele. A bögréket mindenhol elmossák, így csak tisztán kaphatjuk meg őket, bár néhol a kirakatban is látunk néhányat a dekoráció részeként.

Raffai Csilla, a Túrajó séták szervezője
Fotó: Raffai Csilla

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) CheckINN GREEN pályázatát a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások és szervezetek számára hirdették meg. Idén a Zöldben utazunk címet viselte, mert a koronavírus világjárvány alatt különösen felértékelődött a zöld turizmus, a zöld szemlélet és az aktív turizmus iránti igény. Olyan már működő vagy fejlesztés alatt álló környezettudatos projektekkel lehetett nevezni, amelyek a hazai turizmus hosszú távú fenntarthatóságát célozzák. A jelentős érdeklődés és a benyújtott ötletek magas színvonala miatt a zsűri idén egy egymillió forintos különdíjról is döntött. A díjjal egy olyan innovatív, ötletes kezdeményezést ismertek el, amely egyszerűen, nagyobb közösség bevonásával népszerűsíti a fenntartható turizmust és a környezettudatos gondolkodást. Ennek a nyertese a Veszprém megyében a Túrajó városnéző és vidékjáró sétákat szervező vállalkozás Bögretúr programja és az abból kinövő Bögre és Te-a elnevezésű sétái.

- Nagy öröm, hogy a második CheckINN pályázaton, amire először neveztünk be, rögtön nyertünk is, méghozzá különdíjat. Egyszerűnek és újszerűnek ítélték ezt a sajátos veszprémi civil kezdeményezést. Ugyan a Bögretúr a rendezvénytilalom, a vendéglátóhelyek működésének korlátozása miatt épp nem időszerű, de remélem, minél többen értesülnek róla és amint lehet, kipróbálják. A kezdetek óta nem csak veszprémi kávézók vesznek részt benne, rögtön csatlakozott hozzá például az örvényesi Balaton bár is, s kiterjeszthető további településekre is. Fontos, hogy a résztvevő vendéglátóhelyek hálózatban működnek. Az egyik helyen kapott bögrével, a benne lévő italt elfogyasztva átsétálhatunk egy másikhoz, s ott leadhatjuk. Vagy csak pár utcát megnézve visszamehetünk vele oda, ahol felvettük. Kényelmesen andalogva csodálhatjuk meg közben az épületeket, jobban megismerhetjük környezetünket. Kezdeményezésünk a lassulásról is szól, a magunkra, családtagjainkra figyelésről. Igyekszünk fejleszteni. Kedvezményeket is hirdethetnek a bárok ehhez kapcsolódva, hogy minél többeknek legyen kedve a Bögretúrhoz. Célunk a szemléletformálás, hogy sokan tudják, nem csak egyszer használatos műanyagokat, mást is választhatnak, változtathatnak szokásaikon – mondta el Raffai Csilla, aki több turisztikai-környezetvédelmi tudományos publikációt írt, egyetemen is ennek jegyében tanít, rendezvényeket a zöldítés keretében szervez.

A Bögretúr programról bővebb információt az [email protected] e-mail-címen kérhetnek azok is, akik csatlakoznának a hálózathoz. A CheckINN GREEN pályázaton idén a zsűri döntése alapján a fődíjat a patcai Katica Tanya Élményközpont kapta, amely a Zselicben található. A turisztikai koncepciót úgy álmodták meg, hogy élményközpontú, a természetközeli és a hagyományos életmódot felelevenítő, az aktív pihenést elősegítő szolgáltatóként legyenek jelen a piacon. Csak olyan attrakciókat fejlesztenek, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha igen, akkor azt saját maguk állítják elő megújuló forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!