összefogás

2021.01.29. 11:00

Pályázatokkal fejlesztenek Szentgálon

A nehézségek ellenére sikeres évet zárt a település, öt beadott pályázatból ötöt megnyertek. 2021-ben további pályázatokkal szeretnék fejleszteni a középületeket, utakat, járdákat, a csatornahálózatot, és remélik, sok helyi fiatal építkezik majd a faluban.

Molnár Sándor

Weisz Elvira polgármester

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Magyar falu programban még 2019-ben nyert 21 millió forintból befejezték a könyvtár belső felújítását, új eszközöket is beszereztek, és egy könyvtári kisegítővel növelték a foglalkoztatottak számát. 24 millió forintos pályázati forrásból leaszfaltozták a Vörösmarty utcát.

Tavasszal egy szolgálati lakást alakítanak ki a községben, amelyhez 21 millió forintot nyertek. Az óvoda udvarába a rossz állapotú, régi kültéri játékok helyett újakat vásárolhatnak 4,5 millió forintból, emellett orvosi műszerek beszerzésére is nyertek hárommillió forintot.

Tavaly az önkormányzat 600 ezer forintot költött szemételtakarításra, de mivel még nem értek a folyamat végére, ezért pályáztak, és decemberben újabb anyagi forráshoz jutottak a Gombás-puszta környékére, illetve a hidak alá illegálisan lerakott hulladék összegyűjtésére.

A településképbe jobban illeszkedő, fából készült buszvárókra cserélték ki az összes régi várót, és készült egy látványos Szentgál tábla is, amelyet a falu központjában helyeztek el.

Megújult a Kiss-Tóth Vilma Közösségi Színtér
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A járványhelyzettel járó korlátozások miatt elmaradt sok rendezvény, de a közösség­építésre így is nagy hangsúlyt fektettek.

– Kitaláltunk többféle játékot, hogy húsvétkor és karácsonykor se hagyjuk magukra a falu lakóit. Decemberben minden család kapott egy falinaptárt és egy köszönő levelet az egész éves kitartó munkáért, türelemért és segítségért, hiszen mindenki ott segített, ahol tudott. Azt vettem észre, hogy a tavalyi év tényleg az összefogásról szólt – fogalmazott Weisz Elvira polgármester, aki a 2021-es év kapcsán megjegyezte: az elvonások miatt nehéz esztendő lesz, takarékoskodniuk kell, és mivel kevés a saját forrás, sok pályázaton szeretnének indulni. Például Bánddal közösen kialakítanának egy bicikliutat a Tiszafás alatt.

Weisz Elvira polgármester
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Magyar falu program keretében felújítanák a polgármesteri hivatal épületét, valamint pályáznak az egészségház fűtéskorszerűsítésére is. Emellett folytatni akarják a tavaly elkezdett útfelújításokat, szeretnék a piacteret is rendbe hozni, és kialakítanának egy szükséglakást Szentgálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!