Csökkenő lakásbérleti díjak

2021.03.05. 07:00

A koronavírus-járvány az ingatlanpiac több területére is hatással van

A lakóingatlan-bérleti díjak 43 százalékkal nőttek Magyarországon 2010 óta – derült ki az Eurostat statisztikájából. Ez jóval elmarad a magyar lakóingatlanok árában történt több mint 90 százalékos emelkedéstől, de így is háromszorosa az Európai Unió átlagának.

Laskovics Márió

Általánosságban a lakásárak nagyobb mértékben növekedtek, mint a bérleti díjak Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 2010-es év és 2020 harmadik negyedéve között a lakásárak 26,8 százalékkal, míg a lakóingatlanok bérleti díjai 14,6 százalékkal növekedtek az Európai Unióban annak statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján. Míg 2010-től a bérleti díjak folyamatos és kiegyensúlyozott növekedést mutattak, addig az ingatlanok átlagára szélsőségesen ingadozott. A 2011 és 2013 közötti mélyrepülés után az ingatlanárak stabilak maradtak egészen a 2015-ben elindult hirtelen növekedésig, ami ütemében felülmúlta a bérleti díjak emelkedését is.

– Míg a 2008–2013 közötti időszakban összességében a lakásárak visszarendeződése volt megfigyelhető, addig a bérleti díjak válságállónak bizonyultak. Köszönhetően annak, hogy a pénzpiaci válság miatt a hitelfelvétel és lakásvásárlás előtt állók nagy arányban inkább a lakásbérlést választották, állandó keresletet generálva ezen a piacon. Ezzel a kiadási célú ingatlanvásárlás kiváló befektetéssé vált – fejtette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A vizsgált tíz év alatt a bérleti díjak a 27 tagország közül 25-ben emelkedtek, Észtországban (136,6 százalék), Litvániában (106,9 százalék) és Írországban (62,2 százalék) nőttek a legnagyobb mértékben. Csökkenést csak Görögországban és Cipruson tapasztaltak. Jellemző tendencia, hogy a lakásárak nagyobb mértékben növekedtek, mint a bérleti díjak, ugyanakkor vannak kivételek. Az éllovasok (Észtország, Litvánia, Írország) mellett Finnországban, Romániában, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Hollandiában is megelőzte a bérleti díjak emelkedése a lakásárak változását.

A bérleti díjak növekedése alapján Magyarország (43 százalék) a hatodik helyen áll a 31 vizsgált európai ország között. A Magyar Nemzeti Bank 2020. novemberi lakáspiaci jelentése szerint a budapesti albérletárak a nettó jövedelem arányában a hatodik legmagasabbak (Varsó, Szófia, Lisszabon, Pozsony és Prága után) az európai fővárosok között. Egy átlagos, háromszobás budapesti ingatlan bérleti díja az átlagos magyarországi nettó fizetés 87,5 százalékát teszi ki.

Általánosságban a lakásárak nagyobb mértékben növekedtek, mint a bérleti díjak
Fotó: Shutterstock

Hazánk esetében már kijelenthető, hogy a koronavírus-járványnak egyértelműen vesztese a lakásbérleti piac. A Központi Statisztikai Hivatal és az Ingatlan.com közös felmérése alapján július óta a bérleti díjak folyamatos csökkenése figyelhető meg. 2020 novemberében Budapesten 15, országos átlagban 12 százalékkal voltak alacsonyabbak a bérleti díjak a 2020. januári, csúcsnak számító időszakhoz képest, ami a 2018. júliusi árszintnek felel meg.

Az otthoni munkavégzés terjedése, a távoktatás bevezetése, a turizmus stagnálása mellett a vásárlást ösztönző otthonteremtési támogatási elemek elindulása sem indokolja a bérleti piac keresletoldali bővülését, így az sem várható, hogy a bérleti díjak csökkenő trendje rövid távon megváltozik.

A szakértő szerint a befektetési célú lakásvásárlás mérlegelésénél így egyre inkább a hosszabb távú értéknövekedési potenciálnak kell dominálnia az elérhető bérleti hozammal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!