Készülnek a nyitva tartás hosszabbítására a bolti eladók

Az üzletek dolgozói már elkezdtek arra felkészülni, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló lehet a vevőtérben, és arra is, hogy újra hosszabb ideig tarthatnak nyitva. A változások feltétele, hogy legalább két és fél millió ember megkapja a koronavírus elleni oltást.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

- Mivel a lakosság átoltottságához kötötték a szabályváltozásokat, még nem lehet pontosan tudni, húsvát után mikortól kell, lehet azokat bevezetni. Ez a kereskedelemben dolgozóknak nem előnyös, mert egy hónapra előre meg szokták kapni munkaidő-beosztásukat. Most arra készülnek, hogy az váratlanul fog megváltozni. Az elmúlt egy évben már többször kellett rugalmasan alkalmazkodniuk a járványhelyzet következményeihez, vezetőik pedig igyekeznek figyelembe venni egyéni, családi érdekeiket is a gyors munkarend-átszervezésekkor, azokról mielőbb tájékoztatni őket. Azt már megszokták, hogy rendre este is sokáig dolgoznak. Annak pedig örülnek, hogy így várhatóan megszűnik a mostanában délután öt és hét óra közti zsúfoltság, ami mindenki egészségét veszélyezteti, növeli a fertőzésveszélyt. Biztosan lesznek üzletek, amelyek kihasználják a lehetőséget és fél tízig nyitva lesznek, több pedig csak a korlátozások előtti rendre áll vissza és este nyolcig, fél nyolcig szolgálja ki a vevőket – mondta el Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Veszprémi megyei képviseletvezetője.

Az érdekvédő arról is beszélt, hogy a vásárlószám korlátozása a vevőtérben az eladóknak és munkatársaiknak is előnyös, hiszen így a távolságtartás az ő egészségüket is védi. Már köztük is több alkalmazott azért esett ki a munkából, mert elkapta a vírusfertőzést. Ilyenkor kollégáikra több feladat jut, túlórázniuk kell, esetleg átmenetileg áthelyezik őket az áruházlánc másik egységébe.

A kisebb boltokban a képviseletvezető szerint könnyebb lesz megoldani, hogy csak kevesen tartózkodhatnak majd egyszerre az üzletben. Hogy hányan, azt jól láthatóan ki fogják írni. A nagyobb áruházakban kamerarendszer és biztonsági őr segítheti a számlálást, a korlátozás betartását. A kosarak, a bevásárlókocsik számának csökkentése csak akkor megoldás, ha eggyel csak egy ember mehet be az üzletbe. S nem mindenhol éri meg a vevőszám ellenőrzése miatt külön biztonsági embert alkalmazni, viszont a dolgozók felelőssége lesz, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Ez plusz terhet róhat rájuk, s eddig is sajnos voltak olyan vásárlók, akik nem tudtak a szabályozásokról vagy nem akartak, elfelejtettek azoknak megfelelni. Ha udvariasan megkérik őket az eladók azoknak az óvintézkedéseknek a figyelembe vételére, amik most a vírusjárvány miatt tájékoztató táblákra is kikerül a kereskedelmi egységekben, ne vegyék azt sértésnek, ne reagáljanak ingerülten, legyenek vásárlótársaik iránt is türelemmel! – fogalmazott Mürkl Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!