hirdetés

2021.04.07. 10:36

Ingatlan eladás – az adóval számolni kell

Amikor ingatlant szeretnénk eladni, akkor feltétlen számolnunk kell az eladás után, az államnak fizetendő adóval is. Amennyiben ingatlanügynök segítségével értékesítünk, annak tudnia kell az adózási eljárások, és nem mellesleg a fortélyokat is.

Real estate concept. Buy, sell or rent a house. Home prices

Fotó: Andres Victorero

A legtöbb esetben azonban az a probléma, hogy az ingatlanosok jóval több mint fele elvérzik, ha ez a kérdés szóba kerül.

Amit fontos tudni, az ingatlan eladás adó, csak akkor fizetendő, ha megtörtént az eladás, tehát utána kell fizetni. Hívhatjuk természetesen, illetéknek, füstpénznek, ahogy jól esik, de a lényeg, hogy ezt a pénzt be kell fizetni, tehát adó. Amikor úgy alakul, hogy ingatlant vásárolunk, akkor pedig vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk, szintén az aktus, vagyis a vásárlás után.

Az ingatlan eladás után fizetendő adó, a személyi jövedelem adó (SZJA) kategóriába esik, aminek mértéke 15%.

Nagyon fontos azt is tudni, hogy ha drágában adsz el egy ingatlant 5 éven belül, mint amennyiért vásároltad azt, akkor nyereséged keletkezett, akkor adófizetési kötelezettséged van. 5 évnél későbbi tulajdonlás esetén már nem kell adót fizetni. Ez az egyik legjobb példája annak, ha szeretnéd legálisan elkerülni az adó fizetését, az időhúzás. Épp ezért érdemes az eladás idejét is pontosan meghatározni, hogy mikor lépsz be az eladó ingatlanok „piacára” lakásoddal, házaddal vagy bármilyen, eladásra szánt ingatlanoddal.

Mindezek természetesen csak és kizárólag magánszemélyekre vonatkoznak, ha üzletszerűen szeretnél foglalkozni házak, lakások egyéb ingatlanok adásvételével, akkor már érdemes könyvelőhöz fordulni, itt ugyanis teljesen más szabályok érvényesek.

A másik módszer, amellyel el lehet kerülni az adózást, ha a végleges szerződés helyett előszerződést kötsz adásvétel esetén. Ebben az szerepel, hogy egy későbbi időpontban adásvételi szerződést kötnek. Ebben az esetben lehet foglalózni, de használatba is vehető az adott ingatlan, senki nem fog érte szólni. Ennek előzménye csupán annyi, hogy a vevő az ingatlan teljes árát ügyvéd jelenlétében letétbe helyezi. Ugyanis majd csak a végleges szerződést kell lejelenteni, mind a NAV, mind a földhivatalba, ám egyelőre, az előszerződés nyomán nem történik tulajdonos váltás, így ingatlan eladás adót sem kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!