Lovaskocsival is szállítják majd a helyi termékeket Nagyvázsonyban

A termékkosár programba helyi termékek kerülnek be, amelyeket bárki megrendelhet. Az árukat – várhatóan kéthetente – lovaskocsival házhoz is szállítják majd a faluban. A vázsonyi termelői kosárnak külön honlap készül, és a tervek szerint nyár derekán indul el a helyi közösséget is erősítő kezdeményezés.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A termékkosár program részleteit bemutató fórumra főként helyi és környékbeli gazdálkodók érkeztek a Reményi Antal Rendezvényházba.

Az ötletgazda Fábry Szabolcs elmondta, hogy a céljuk semmiképpen sem az, hogy a helyi kereskedőket hátrányos helyzetbe hozzák.

Viszont nagyon sok olyan termelő, illetve termékkészítő van, aki nem árusítja a portékáit kereskedelmi egységeken keresztül, pedig azokra nagy az igény. Fontos lenne, hogy a helyben termelt termékek eljussanak a családokhoz, ezért hirdették meg a Nagyvázsonyi termékkosár programot.

– A programmal az a célunk, hogy erősítsük a helyi közösséget, segítsük a helyi termékek, készítmények előállítóit, és egészséges, helyben termelt élelmiszerekkel, termékekkel lássuk el a családokat, valamint, hogy dolgozzanak a munkalovak, hiszen a helyi fogatos gazdák bármelyike csatlakozhat a kiszállítási programhoz – hangsúlyozta Fábry Szabolcs.

Fábry Szabolcs a programot ismertető fórumon a rendezvényházban
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A termékkosár programhoz készült egy honlap, amelyre a termelők és a vásárlók is beregisztrálhatnak. Minden család, aki regisztrál, két ládát is kap bizományba. Egyiket elhelyezi majd a portája előtt a kiszállítás napján. A másik kosár pedig a szállítás napján érkezik a megrendelt helyi termékekkel, amelyek között biztosan lesznek pékáruk, tej és tejtermékek, húsáruk, zöldség, gyümölcs, üveges szóda, bor, méz, szörp, lekvár, tojás, és mindaz, amit a nagyvázsonyi, illetve a szűk környéken élő termelők, kézművesek elő tudnak állítani. A gazdáktól a helyi szolgáltatóházba (IKSZT) beérkező, felcímkézett árut az önkormányzat munkatársai rakják a megrendelő családok ládáiba, majd fogatokkal házhoz szállítják azt. Rendelni péntekig lehet majd, a kiszállításra pedig kéthetente, szerdánként kerül sor.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Most a szervezés, előkészítés, a honlap funkcióinak és tartalmának finomítása zajlik. A tervek szerint már az idei nyár második felében megtartják a próbaüzemet és elindulhat a helyi termékek kiszállítása a nagyvázsonyi családokhoz, illetve akár a faluban megszálló turisták részére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!