Nem lesz gond a cseresznye és a meggy minőségével

A cseresznyét nem viselte meg a május végi, június eleji hideg idő, s bár az érést tekintve lemaradásban van a gyümölcs, a jövő héten megkezdődik a kézi szedés és a rázás, valamint indul a szedd magad akció – tudtuk meg Lakics Dávidtól, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. kertészmérnökétől.

B. Virág Rita

Hegedűs Gyula kertész szemléli a cseresznyefákat

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szabadságpusztai telepen mintegy öt hektáron termelnek cseresznyét, Linda és Katalin fajtát. Lakics Dávid a Naplónak elmondta, áprilisban 5-e és 13-a között az évszakhoz képest különösen hideg volt az időjárás, öt napon is nulla Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet, azonban ez a hűvös idő a cseresznyét nem viselte meg.

A Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. kertészmérnöke, Lakics Dávid szerint még szükséges a permetezés Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ültetvény felé haladva már messziről jól látszik, hogy roskadoznak a fák a szebbnél szebb gyümölcsöktől. Lakics Dávid megjegyezte, még tavaly erős magasságkorlátozó metszést hajtottak végre a fákon, a lombkorona felső részét eltávolították, hogy növelni tudják a magasabb minőséget biztosító kézi szedés arányát, valamint azért, hogy a cseresznyelégy elleni növényvédelmi intézkedéseket hatékonyabban lehessen végrehajtani.

– A cseresznyét átlagos időjárási körülmények között június 25. körül kezdjük betakarítani, most itt a hónap vége, de ez még szóba se jöhet. Nagyjából tíznapos a lemaradás. A hirtelen jött nagy meleg azonban egyes helyeken megviselheti a fákat, főleg azokban az ipari meggyültetvényekben, ahol nincs lehetőség öntözésre, ott a kényszer- érés tünetei jelentkeznek. A kézi szedésű és a „szedd magad” mozgalomnak helyet adó ültetvényekben azonban a talajba húzott csepegtető öntözés pótolja a hiányzó csapadékot, így a gyümölcs minősége kiváló. Az elmúlt években komoly ütemben növeltük az öntözhető területeket, hogy tartani tudjuk a magas minőséget – hangsúlyozta Lakics Dávid.

Hegedűs Gyula kertész szemléli a cseresznyefákat Fotó: Balogh Ákos/Napló

A meggyre kitérve Lakics Dávid elmondta, ott nagyjából 15-20 napos a lemaradás. Az Érdi bőtermő fajta szüretelésén ilyenkor már rég túl szoktak lenni, azt általában június 15-én kezdik, azonban idén az érett gyümölcsre hétfőig még várni kell. A cigánymeggy szedését pedig július közepére tervezik a szakemberek. Szerinte a minőséggel nem lesz gond, ám a különböző fajták között óriási eltérés lesz az érést és a szüretet illetően.

A kertészmérnök hozzátette, hogy folytatódik az ültetvénytelepítés, az új területek pedig kivétel nélkül öntözhetőek lesznek, hiszen az elmúlt évek bebizonyították, hogy a szélsőséges időjárási körülmények között a fák meghálálják a tápoldatos öntözést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!