Remek minőségű az idei meggytermés, és a hozamra sincs panasz

Megkezdődött a rázás, vagyis az érett meggy betakarítása a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-nél, ahol mintegy 500 tonna jó minőségű gyümölcsre számítanak. A rázást önjáró vagy traktor által vontatott gépekkel végzik, amelynek során a meggy hatalmas ponyvákra kerül, onnan pedig tartályládákba.

B. Virág Rita

20210714 Veszprém Ipari meggy szüretelése a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. meggyespusztai ültetvényén Csóka Lajosné és Bari Gábor Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Lakics Dávid, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. kertészmérnöke a Naplónak nyilatkozva elmondta, a hét elején megkezdték az ipari meggy rázógépes betakarítását, ami nagyjából tíz napig tart majd. Úgy véli, a cigánymeggyből legalább ötszáz tonnára számíthatnak.

A rázást önjáró vagy traktor által vontatott gépekkel végzik. Igencsak látványos folyamat ez, amelynek során a meggy hatalmas ponyvákra kerül, onnan pedig tartályládákba. Miután a gyümölcsöt a hűtőházba szállítják, egy csőhűtőrendszer segítségével lehűtik és tankerkamionokba töltik. Ezek a gépjárművek pedig elszállítják a feldolgozó­üzemekbe.

– A cigánymeggyet tekintve az idei évre vonatkozóan elmondható, hogy az új telepítések jó termést hoztak, míg az idősebb ültetvények hozama elmarad a megszokottól. Az viszont nagyon fontos, hogy remek a gyümölcs minősége – hangsúlyozta a szak­ember.

A cigánymeggy nagy részéből meggylé, sűrítmény készül majd, míg a kántorjánosi meggyet leginkább a konzerv­gyárak és a háziasszonyok keresik. A Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-nél az utóbbi fajtából is termelnek néhány hektáron.

– Szép termést várunk a kántorjánosi meggyből, amely kifejezetten befőttekbe, süteményekbe passzoló, eltenni való gyümölcs. Emellett Szedd magad! akciónk keretében az újfehértói fürtös meggyet maguk is szedhetik az arra igényt tartók – jegyezte meg Lakics Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!