Megújult a védőnői szolgálat és az óvoda épülete Lesencetomajon

Elkészült a védőnői szolgálat és az óvoda épülete felújítása, a beruházásokat pénteken adták át rendeltetésüknek.

Tóth B. Zsuzsa

Szabó Zoltán atya áldotta meg az épületet, a háttérben Mészáros László és Fenyvesi Zoltán látható

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatási ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a családokat érintő támogatások fontosságáról beszélt. – 2010-ben rosszak voltak a statisztikai adatok a gyermeklétszám tekintetében, egy családban 1,23 gyermek nevelkedett átlagosan, miközben 2,1 kellene ahhoz, hogy adott legyen az utánpótlás. Magyarország nem migrációval szeretné javítani az adatot, mi a családtámogatásra szavaztunk.

Mára családbarát kormánya van az országnak, több, mint 1,5 gyermek születik ma már egy családban. A falvakban megállt az elvándorlás, az ingatlanok hamar gazdára találnak, sok esetben fiatalok vásárolják meg azokat. De mindehhez jó infrastruktúra kell, pályázati támogatások az intézmények felújításához, fejlesztéséhez. A lesencetomaji önkormányzat megragad minden pályázati lehetőséget, a védőnői hálózat épülete felújítását a Belügyminisztérium pályázata segítette – mondta a képviselő és szólt annak fontosságáról is, hogy nem mindegy, milyen körülmények közé születnek a gyermekek.

Fenyvesi Zoltán, Burján Csilla óvodavezető és Mészáros László az óvoda tornaszobájában, az új eszközök előtt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mészáros László polgármester arról beszélt, hogy a több, mint 28 millió forintos támogatáshoz az önkormányzat öt százalékot tett hozzá. Elkészült az épület teljes tetőszerkezete felújítás, a homlokzat hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, az akadálymentesítés, továbbá fűtést korszerűsítettek, kisebb átalakítást végeztek, mozgáskorlátozott mosdót alakítottak ki.

Szabó Zoltán atya áldotta meg az épületet, a háttérben Mészáros László és Fenyvesi Zoltán látható
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az óvoda átadása során Fenyvesi Zoltán örömét fejezte ki, hogy a tavalyi után idén újabb pályázati lehetőségnek köszönhetően most 15 millió forintos támogatással fejlődött az épület. – A Magyar Falu Program ma már 24 különböző pályázati formát kínál, lefed mindent, amely egy falu életében fontos. Életünknek még hosszú ideig részese lesz a program, most újabb 25 milliárd forinttal bővül a pályázati lehetőségek kerete, újra pályázhatnak a települések – mondta a képviselő és gratulált a község sikeréhez.

Fenyvesi Zoltán, Németh Adrienn védőnő és Mészáros László a felújított épületben
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mészáros László az épület múltjáról beszélt. – Az egykori uradalmi épület mostanáig sokféle funkciót betöltött, 1976-tól már óvodaként szolgál. Az utóbbi években sok felújítást végeztünk, megújult a tető, új kazánt vásároltunk, hogy olcsóbb legyen a nagy belmagasságú épület a hőellátása. A tavalyi évre a vizesblokkok és az elektromos hálózat újult meg. Idén a Magyar Falu Program segítségével napelemeket szerezhettünk be az elektromos áramellátás érdekében, valamint elkészült a homlokzati hőszigetelés és újabb eszközökkel gazdagodott a tornaszoba – mondta a polgármester és hozzátette, hogy mostanra teljesen megújult az óvoda épülete.

Mészáros László, Fenyvesi Zoltán, Szabó Zoltán és Burján Csilla óvoda vezető a védőnői szolgálat épülete átadásán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatásokat követően Szabó Zoltán atya kérte Isten áldását az épületekre és az azokban dolgozókra, valamint a gyerekekre. Az ünnepség végén az óvodások adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!