Minimálbér, bérajánlás – A tárgyalásokon közel kerültek a felek a megegyezéshez

Már szinte biztosra vehető, hogy januártól bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér. E téren szinte nincs nézetkülönbség a tárgyaló felek között. Ám a szakmai végzettséghez kötött garantált bérminimum esetében még nincs megegyezés és az se mindegy, mekkora lesz a jövő évi bérajánlás, ami a legkisebb előírt fizetéseknél többet keresőket érinti.

Rimányi Zita

Jövőre szinte biztosan nő a minimálbér

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A jelenleg bruttó 167 400 forintos minimálbér nettó összege – a családi és egyéb kedvezmények nélkül – havonta nettó 111 300 forintot jelent. Ha ez jövőre bruttó 200 ezer forintra nő, akkor a jelenlegi adószabályok szerint legalább 133 ezer forintot kapnak kézhez a legkisebb keresetre bejelentettek. E téren már szinte nincs vita a tárgyaló felek – a munkaadói, a munkavállalói oldal és a kormány – között. Erről Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Veszprém megyei képviseletének vezetője beszélt lapunknak. Elmondta, hogy a csaknem 22 ezer forintos emelkedés jelentős előrelépést jelenthet. Azért is, mert számos támogatást az aktuális minimálbér alapján határoznak meg, számolnak ki.

Ám talán ennél is fontosabb, Mürkl Mónika szerint, mekkora lesz januártól a garantált bérminimum, amit szakmunkás minimálbérnek is neveznek és a szakképzettséget előíró szakmákban jár a dolgozóknak. Még több embert érint közvetlenül, mint a minimálbér. Jelenleg ez bruttó 219 ezer forint, aminek kedvezmények nélkül 145 600 forint a nettó értéke. A dolgozók örülnének, ha jövőre bruttó 260 ezer forintra nőne, akkor a jelenlegi adószabályok szerint ez alapján legalább nettó 172 900 forintot vihetnének haza azok a munkavállalók, akik ezt a legkisebb előírt keresetet kell megkapják. Ezt akkor tudnák könnyebben elfogadni a foglalkoztatók, ha kevesebb járulékot kellene fizetniük 2022-től, ha azokat csökkentené az állam.

–Ha a minimálbér jelentősen nő jövőre, de az annál többet keresők fizetése nem emelkedik hasonlóképp, összecsúsznak a bérek. Jelentős feszültségeket okozhat egy-egy munkahelyen belül, ha a végzettség nélküli beosztottak, a szakképzettek és a vezetők, a céghez frissen felvettek és a régóta ott dolgozók szinte ugyanannyi pénzt keresnek. Ezért nem mindegy, mekkora lesz a jövő évre vonatkozó bérajánlás. Azt szeretnénk, ha olyan növekedést eredményezne, mint a minimálbéresek fizetésemelése, de legalább kövesse az infláció mértékét, hogy a bérek reálértéke ne essen vissza. Legalább ugyanazt meg tudják venni az emberek havi pénzükből, amit eddig – magyarázta el a szakember. A munkavállalói oldal úgy számol, hogy az átlagos infláció eléri a hat százalékot, ugyanakkor, ha csak az alapvető, naponta beszerzett árucikkekre, élelmiszerekre gondolunk, akkor ennek többszöröse lehet.

Jövőre szinte biztosan nő a minimálbér Fotó: Shutterstock

– Egy oldalon állunk a munkaadókkal, több szempontból is. A munkahelyek megőrzése nekünk is fontos. Tudjuk, hogy a fizetések növelésének fedezetét ki is kell termelni. Ugyanakkor a cégek akkor kaphatnak hatékony munkavégzésre alkalmas embereket, ha nekik a megélhetésük biztosított. Mindemiatt egyetértünk azzal is, hogy a foglalkoztatók járulékcsökkentést kérnek – hangsúlyozta az érdekvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!